Новият министър на здравеопазването Стефан Константинов, избран от парламента вчера с гласовете на ГЕРБ и "Атака" и в отсъствието на премиера Бойко Борисов, обяви идеята си болниците да бъдат разделени в две категории по отношение на финансирането.

В 100-120 болници, които ще бъдат определени за структуроопределящи със закон, държавата ще дава повече пари, там пациентите няма да доплащат. В останалите около 180-200 средствата от здравната каса ще бъдат орязани, но те ще имат право да искат официално допълнително пари от пациентите.

"Така по естествен начин структурите с пациенти ще се развиват, а другите ще бъдат закрити или ще се преструктурират в друг вид лечебни заведения", обясни министърът.

Той не се ангажира с прогноза колко дълги ще са листите на чакащите в големите, структуроопределящи болници, но обясни, че ако някой не иска да чака, може да си доплати в по-малка клиника.

За категоризирането на лечебниците решаващи ще са броят преминали пациенти и наличието на квалифициран персонал, а не собствеността, обясни Константинов. Тези болници щели да покриват цялата страна.

От опозицията веднага заподозряха, че идеята ще раздели хората на две категории, като потърпевши ще бъдат тези в по-малките населени места. Самият Константинов призна, че всичко това са идеи и те ще станат реалност само при консенсус и след широко обществено обсъждане.

Според него няма смисъл понятието "долекуване", лансирано като визия за болничната реформа от предишните здравни екипи на ГЕРБ. Той се възмути и от понятието търговско дружество, използвано за болниците, но в същото време обяви, че трябва да действат пазарни механизми и в здравеопазването.

Константинов предлага доплащане и в доболничната помощ. Идеята му е, без да се посещава джипито и без да се взема направление, да може да се ходи при специалист, като пациентът си доплати. Само напомни, че за направление сега се дава веднъж 2.50 лв. при личния лекар и после още толкова потребителска такса при специалиста.

Цялата тази сума може да се даде на лекаря специалист, като се доплати, защото стойността на един преглед, който касата плаща, е 14.50 лв., допълни министърът.

Според него доплащането няма да засегне хронично болните и бременните. На въпрос няма ли тази система да доведе до спекулации, той отвърна, че у нас с всичко се спекулира. Нереалистично било изискването за 24-часово разположение на джипитата и след консултации ще им се определи работно време. Ще се създават центрове и кабинети за неотложна помощ в почивните дни и през нощните часове.

От началото на следващата година ще са изравни потребителската такса за посещение при лекар за всички категории освен тези, които са освободени. Тя ще е 1% от минималната работна заплата.

"Мисля, че 2.40 лв. може да плати и един пенсионер", бе категоричен Константинов. В момента възрастните хора плащат по 1 лв. при посещение на лекар.

За следващата година ще се плаща по клинични пътеки, но от 2012 г. се планира преминаването към друг механизъм на финансиране - диагностично свързаните групи.

Без коментар

Стефан Константинов остави без коментар отсъствието на премиера Борисов при представянето му. От опозицията многократно го питаха как ще работи без видима подкрепа от премиера. В подкрепа на Константинов нямаше и изказвания от групата на ГЕРБ.

"Синята коалиция" обяви, че ще се въздържи при гласуването на кандидатурата му, но министърът може да разчита на помощта им при вземане на тежки решения за реформи.