От утре започват да се сключват еднодневни трудови договори за работниците по прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. Във вторник влиза в сила наредбата за тези договори и земеделските производители ще могат реално да наемат работници за ден, след като в петък бяха обнародвани и промените в Кодекса на труда.

Ограничението е до 90 дни за един работник на година. Осигуровките ще се плащат предварително в НАП, а договорът ще се заверява от ГИТ. 

Младежите на възраст между 16 и 18 г. пък вече могат да работят до 22 часа, вместо до 20 ч., както бе досега, предвижда друга поправка в кодекса. Те могат да работят при 7-часов работен ден и нямат право да полагат извънреден и нощен труд.

Всички фирми се освобождават от графиците за отпуските. Намаляване на тежестта за фирмите бе предложение на БСП, но се подкрепи от всички партии. Графиците бяха въведени от ГЕРБ с идеята да пазят правата на хората, но се превърнаха в поредната административна тежест за бизнеса, особено за малките фирми.

Депутатите не успяха да премахнат обаче давността, която също беше въведена в първия мандат на ГЕРБ. Така неизползваният отпуск за 2015 г. ще изгаря, ако не се вземе до края на 2017 г. Председателят на социалната комисия Хасан Адемов предложи да няма две години давност за отпуските по искане на социалното министерство, но ГЕРБ си запазиха изгарянето на почивките.

Според новия текст в Кодекса на труда работникът трябва да ползва не по-малко от половината от полагаемия му се отпуск в рамките на годината. Може да отложи другата половина, но работодателят е длъжен да му осигури възможност да я ползва до средата на следващата година. 

"За целта той може и еднолично да изпрати в платен отпуск лице, което не се е възползвало от правото си да го поиска", разясняват от ГИТ. 

Служителят може да си вземе отпуск и без съгласието на шефа, ако го уведоми писмено 14 дни предварително. 

Работодателят също може да пусне служителите си в принудителен отпуск, ако има извънредни производствени обстоятелства, които се задържат повече от пет дни, например при липса на поръчки за предприятието.