Болниците няма да имат никакви ограничения при надвишаването на прогнозния бюджет. Това обещаха от здравната каса вчера, докато в същото време пред сградата на институцията в София около 200 лекари протестираха срещу методиката на НЗОК.

Медиците носеха плакати с надписи "НЗОК = геноцид", "Д-р Пламен Цеков е опасен за вашето здраве", "Здраве без лимит!!!" и задръстиха малката уличка, където се намира централното управление на касата. "Пламен Цеков не е богоизбран, не той решава кой, как и защо да се лекува. Ние ще лекуваме всеки пациент, който има нужда от нас", обърна се шефът на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов към колегите си. "Оставка", отвърнаха му те.

По време на протеста управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков не беше в София. Според съобщението на пресцентъра вчера той е участвал в дискусия за болничната помощ.

Според съобщението д-р Цеков кани представителите на БЛС на работна среща през следващата седмица в удобно за тях време, за да обсъдят "всички въпроси, свързани с финансирането на болничната и извънболничната помощ".

От здравната каса припомниха, че в сряда на извънредно заседание надзорът на касата е гласувал предложението да се върне старата методика, но само в частта за личните лекари. Те ще имат право да надвишават до 10% лимитите си за направления, както беше и м.г. По новите правила те трябваше да искат специално разрешение от касата.

Превишаването на лимитите ще се прави в рамките на съществуващия бюджет на касата за болниците. Това обаче означава, че едни здравни заведения ще бъдат ощетени за сметка на други. Вече се разбра, че първо ще се коригират бюджетите на големите софийски болници.

По данни на БЛС с орязани бюджети между 20-30% обаче са почти всички лечебни заведения в страната. При големи отклонения може да се стигне до необходимост от актуализация на бюджета на НЗОК по-нататък през годината.

Упорство

Шефът на касата Пламен Цеков отказва да изтегли методиката за финансиране на болниците и определяне на обема им на работа, заради която БЛС настоява за оставката му. Според нея от 2013 г. болниците вече имат не само прогнозни бюджети, но и прогнозен брой болни по отделни клинични пътеки. Дори да имат по-малко пациенти по други пътеки, парите за тях не могат да се прехвърлят към тези с повече болни.

Шефът на НЗОК твърди, че лимити няма, а методиката е достатъчно гъвкава и позволява да се плаща навреме за всеки болен, като се прави мотивирано искане за това. Вчера Цеков обяви пред Нова тв, че не вижда причина да подаде оставка.