Мъжете в Европа получават средно с 9% по-високи заплати от жените на същата позиция. Това показват данни на международната онлайн платформа за заплати Paylab.

Тази разлика в повечето случаи е резултат от прекъсването в кариерата на жените, за да имат деца.

Жените се стремят по-малко към управленски позиции в сравнение с мъжете. Необходимостта да балансират семейните и работните си задължения често кара жените да приемат работа, която отнема по-малко от времето им.

Друг фактор, определящ разликата между половете е, че жените се насочват към по-ниско платени позиции. Изборът на професия оказва голямо влияние върху цялостното възнаграждение на жените. 

Например, жените преобладават в сектори като администрация, счетоводство, здравеопазване и социални грижи, човешки ресурси, образование и фармация. Мъжете са повече в най-добре платените индустрии, включително IT, мениджмънт, транспорт и логистика, строителство, енергетика, телекомуникации производство и технологии. 

Областите с по-балансирано съотношение между мъже и жени включват търговия и култура, банки, маркетинг, туризъм и услуги.   

Милениалите имат много повече възможности за работа и кариера, отколкото предишните поколения. Благодарение на професионалния си опит те имат по-голямо самочувствие и амбиция. 

Майките се възприемат най-положително от всички изследвани групи. 32% от респондентите се радват, че имат такива колеги на работното място. Най-отворени към майки на работното място в Европа са Финландия и Хърватия. Най-ниско ниво на приемане на майките имат служителите в Словакия. 

Заетостта на жените в ЕС е 66.5%. За последните десет години тя се е увеличила с 6%, сочат данни на Евростат. Най-голяма промяна в наемането на жени има в Малта, Германия и новите страни членки, включително Полша, България и Унгария, където заетостта на жените се е увеличила с 10% за последното десетилетие. 

Мъжете в ЕС са с 11.5% по-активни в трудовата заетост в сравнение с жените. Най-балансирана е заетостта на двата пола в северните държави като Литва, Финландия, Норвегия, Швеция и Латвия, където разликата е по-малко от 5%. 

Най-големи разлики се наблюдават в Малта, Италия, Гърция, Румъния, Чехия, Унгария, Полша и Словакия. 

Работните места на непълно работно време увеличават участието на жените на пазара на труда, като такива позиции са най-достъпни за жените в Нидерландия, Австрия и Германия.

Все повече компании предлагат на служителите си гъвкаво работно време, възможност за работа от вкъщи и повече дни отпуск. Тези нефинансови придобивки насърчават жените да се присъединят към пазара на труда.