Декември е време за коледно щастие, семеен уют и повече мигове с най-близките, но тогава и разходите в домакинството се увеличават. Затова е нужно по-добро планиране и разпределение на месечния доход.

През декември всеки иска да зарадва любимите си хора с най-желаните коледни подаръци, да приготви най-пищната новогодишна трапеза, да запази места за онази бленувана почивка в чужбина, която планира отдавна, да се поглези, да му отпусне края, да се наслади на многото почивни дни и да създаде незабравимо празнично настроение.

Битовите сметки, лизингът, който изплащате и още куп други планирани и непланирани разходи обаче не замръзват с падането на температурите, а точно обратното – растат. Това обикновено води до вътрешно напрежение и недоумение как ще се справите с всичките си финансови нужди. Необходимо е добро планиране и разпределение на парите, с които разполагате, за да се чувствате по-спокойни. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат:
 
  1. Направете план на покупките. Започнете със списък на всички очаквани разходи. Към сумите за подаръци и пътувания не забравяйте да вземете предвид разходите за храна, опаковъчна хартия, пътни разходи и др. Това ще ви даде представа за нещата, които ще трябва да платите през настоящия месец.
  2. Следете намаленията и пазарувайте по време на промоции. Не бързайте с пазаруването, а следете за намаления в любимите ви магазини и сайтове. Така ще спестите, без да се лишавате от желаните продукти и вещи. Коледните намаления тепърва започват, затова се оглеждайте и ослушвайте за оферти, които отговарят на вашите нужди и желания.

d
iStock/ Getty images/ Freepik

  1. Поделете някои разходи с роднини. Ако синът ви иска супер мощен геймърски компютър, говорете с чичо му и си поделете разходите за подаръка. Така хем ще изпълните желанието му, хем ще улесните чичото да не се чуди с какво да зарадва своя племенник.
  2. Съсредоточете се върху подаръците за най-близките си хора. Колегите в офиса ви ще се зарадват и на домашно приготвен кейк или картичка с мили пожелания. В крайна сметка коледният дух е преди всичко усещане и споделени емоции. Не се изхвърляйте със скъпи подаръци за всички от обкръжението ви.
  3. Не чакайте последния момент за куверта. Стандартно цените около коледните и новогодишните празници скачат, особено ако ще ги посрещате в някой курорт, в който е включена и празнична програма. Новогодишният куверт е голямо перо в декемврийския бюджет и ако чакате до последния момент, може да ви „ударят“ с доста висока цена. Ако искате да пътувате изкарате весело, но „по-изгодно“ празниците, можете да си резервирате хижа или къщичка и да си направите парти с приятели в планината.
Винаги остава опцията да си спретнете и домашно парти, за което пак ще се изискват средства, но ще са в пъти по-малко, отколкото тези за празничен куверт.

И ако въпреки съветите ( по-горе) не съумявате да разпределите правилно бюджета си, то не е задължително да жертвате плановете си, заради липсва на достатъчно средства.

Разчитайте на кредит Money+ Flex, който ще ви даде гъвкавост, спокойствие и щe покрие всички планирани или непланарни финансови нужди. Можете да вкарате свежи средства в джоба си с Money+ Flex в размер от 2000 лв. до 20 000 лв., а срокът на погасяването на заема е от 4 месеца до 10 години. Усвоява се еднократно и се изплаща на месечни вноски. Лихвеният процент е фиксиран. С него удобно ще финансирате текущите си потребности и ще превърнете коледните мечти на цялото семейство в реалност, а притесненията ви за коледния бюджет ще отпаднат. 

Коледа е специално време за хубави емоции и не пропускайте удоволствието от коледния шопинг и веселба заради липсва на средства. Изживейте момента и бъдете спокойни – Money+ ще бъде винаги до вас.