Десетилетният ръст на благосъстоянието на българските домакинства се забави през 2019 г., но нивото е стабилно и към настоящия момент. Covid-19 вероятно ще остави икономически белези в региона, но домакинствата бяха готови да посрещнат кризата. Това сочи единадесетото издание на доклада „Global Wealth Rеport“ на  Allianz, който поставя под микроскоп състоянието на активите и дълговете на домакинствата в почти 60 държави, сред които и България.

Брутните финансови активи на българските домакинства са нараснали с 5% през 2019, много под нивото на средния за последните десет години ръст от 8.1%. Нарастването през миналата година се дължи основно на нарастването на активи като пари в обръщение и депозити, които са нараснали с 7.8%; ценните книжа, въпреки благоприятните международни финансови пазари, са нараснали само с 1.1%.
 
При застраховането растежът е с “драматичните” 17.3%. Портфолиото на българските домакинства е доминирано от ценни книжа, които държат 46% от всички активи, следват ги депозитите с 35% дял, след тях са застраховките и пенсиите с дял от 11%.
 
Задълженията отбелязаха над средния ръст през 2019 г. и нараснаха с 8.7% в сравнение с 3.1% среден дългосрочен растеж за 2009-2019 г. Съотношението на дълга (пасиви в % от БВП) обаче остана слабо на ниво от 30%.
 
Нетните финансови активи се увеличиха с 4.1%, изоставайки от дългосрочния растеж от 10.1%. С нетни финансови активи на глава от населението от 9 586 евро, България направи една стъпка надолу в класацията на най-богатите страни и се нарежда на позиция 36 (финансови активи на глава от населението, виж таблицата за първите 20).

Allianz
Allianz

Въпреки че тази стойност все още е значително под някои от западноевропейските й връстници, тя се е увеличила повече от два пъти през последните десет години. Covid-19 вероятно ще остави икономически белези в региона, но домакинствата бяха готови да посрещнат кризата.

След удара на Covid-19, който вкара световната икономика в най-дълбоката рецесия от 100 години насам, централните банки и финансовите институции в целия свят извадиха безпрецедентни финансови “оръжия”, с които да защитят финансовите активи на домакинствата от последствията на кризата.

Богатите стават по-бедни

Изчисленията показват, че домакинствата успяват да възстановят загубите от първите три месеца на годината и дори бележат ръст от 1.5% в края на второ тримесечие, което се дължи на банкови депозити, щедри схеми за финансово подпомагане и предпазливи спестявания, които са нараснали с немалките 7.0%. Много вероятно е финансовите активи на домакинствата да завършат годината на пандемията 2020 “на черно”, а не “на червено”.

Allianz
Allianz

“За момента, паричната политика спасява положението”, казва Людовик Сюбран, главен икономист на Allianz. “Но не бива да се залъгваме. Нулевите и отрицателните лихви са сладка отрова. Те подкопават акумулираното благосъстояние и засилват социалното неравенство, тъй като притежателите на активи могат да направят бързи печалби, само благодарение на обстоятелствата. Това не е устойчиво. Да спасим деня не е същото като да спечелим бъдещето. За това повече от всякога имаме нужда от структурни реформи след Covid-19, които да положат основите на растеж, който включва всички.“
 
Обръщане на тенденциите

Пропастта между бедните и богатите държави по отношение на благосъстоянието отново се увеличава. През 2000, нетните фискални активи на глава от населението са 87 пъти по-високи от средните при напредналите икономики в сравнение с развиващите се; до 2016 г. това съотношение беше паднало до 19. От тогава то отново е нараснало, този път до 22 (2019). Този обрат в догонването се простира и в други области: за първи път броят на членовете на глобална-та средна класа е намалял драстично – от малко над 1 милиард души през 2018 до под 800 милиона през 2019.

Allianz
Allianz

Поглеждайки към развитието от началото на хилядолетието, издигането на развиващите се пазари остава впечатляващо. Отчитайки увеличението на населението, глобалната средна класа е нараснала с почти 50%, а по-високата с 30%, на фона на намаляването на класата под средната с 10%. Въпреки този напредък, светът остава място, изпълнено с не-равенство.

Най-богатите 10% в световен мащаб – 52 милиона души в обхванатите държави със средни нетни финансови активи от 240,000 евро – заедно притежават грубо 84% от общите нетни финансови активи през 2019; сред тях, най-богатият 1% със средни нетни финансови активи от 1.2 милиона евро – държи почти 44%. Развитието от началото на новото хилядолетие е впечатлява-що: супер богатите се отдалечават все повече и повече от останалата част от обществото.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg