Случаите, при които собствениците на бензиностанции укриват от Национална агенция за приходите (НАП) количества продадени горива, намаляват спрямо данните преди четири-пет години, което се дължи на обвързването на фискалните апарати с НАП и на по-честите проверки.

Това разказа за БТА Искрен Трифонов, ръководител на отдел "Игрални съоръжения и фискални устройства" към Българския институт по метрология. По думите му обаче дори и минималните установени случаи са смущаващи, защото засечените нерегламентирани количества горива са големи. Проблемни остават предимно по-малките бензиностанции.
 
Миналата година експертите на Българския институт по метрология са проверили фискални устройства на десет бензиностанции по сигнали на НАП за съмнения за манипулация на устройствата, съобщи Искрен Трифонов.
 
Най-често нарушение, открито при проверките, е разлика между отчетеното от фискалната система като доставки на горива и резултатите в сървъра на приходната агенция.

Наскоро имахме случай в пловдивския регион, където имаше разминаване от 3-4 хиляди литра спрямо това, което е постъпило като информация в сървъра на НАП и установеното на място при проверката, разказа Трифонов.

Сред другите нарушения са манипулирани фискални устройства, като се слагат софтуерни имитации на бензиновите колонки на нивомери, чрез които собственикът може да насочи горива за "черния" пазар, без това да се отчита в НАП.

Къде и как се укриват недекларирани суми

В началото на годината, по сигнал на НАП и Агенция "Митници", експерти на Института са направили проверка в бензиностанция в село Граф Игнатиево, при която е било установено укриване на около 1500-2000 литра горива.
 

istock
istock

От миналата година в Института не е постъпвал сигнал от НАП с искане за проверка на фискалните устройства в големите търговски вериги, каза Трифонов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg