Дигиталното евро е нова форма, която ще съществува вероятно успоредно с традиционните форми – парите в брой и парите по сметка в банка.

Плащанията с дигитално евро няма да се различават кой знае колко от плащанията с кредитна карта. Това каза финансистът от "Аларик Секюрити" Иван Такев пред Радио "Фокус".  

Дигиталното евро ще бъде алтернативна форма на пари на централната банка, която няма да има физическо изражение, допълни той. То ще остане дигиталната алтернатива на парите в брой.

Ще изчезнат ли парите в брой у нас

"Употребата на пари в брой намалява и ни трябва някаква електронна алтернатива. Дигиталното евро всъщност е още един възможен вариант, който би допълнил съществуващите електронни методи за разплащане – кредитни карти и банкови кредити, но може да се окаже, че до голяма степен той е независим на практика от търговските банки, въпреки че се очаква и те да имат много активна роля в това“, обясни експертът.  

От 2021 г. ЕЦБ е в проучвателен етап за въвеждане на дигиталното евро, като се очаква есента да се вземе окончателно решение. Междувременно Европейската комисия вече предостави законодателни предложения във връзка с въвеждане на цифровото евро. "Очакванията са, че може би към 2026-2027 г. ще започне разпространяването на цифровото евро към крайните потребители“, заяви Иван Такев. 

istock
istock

По думите му успехът на този проект зависи от търговските банки, тъй като те са естественият посредник.

"При всички положения дигиталните пари няма как да бъдат трансформирани във физически без участието на банките. Възможно е да се стигне и до вариант за съхранение на дигиталните евра директно в уолети, които биват администрирани от централната банка, но по-скоро уолетите ще съществуват успоредно и ще се предлагат от банките от името на централната банка“, заяви той. 

Кога ще пуснат дигиталното евро

Иван Такев обясни, че проектът на ЕЦБ е дигиталното евро да бъде публично благо, т.е. да бъде безплатно за ползвателите, като ЕЦБ ще поеме разходите по целия проект за създаването и администрирането на дигиталното евро. "Естествено, при плащания е възможно да се начисляват такси. Примерно, когато се плаща към търговец, особено ако има участие на посредник в съответното плащане, най-вероятно ще има някакви такси, но при всички положения едно от намеренията е транзакционните разходи да бъдат намалени значително спрямо сегашните“, обясни финансистът.  

Цифровото евро ще бъде достъпно само за граждани на еврозоната, както и за търговци извън еврозоната, които обаче трябва да имат сметка в еврозоната.

"Ако България не е в еврозоната, никой от нас няма да може да си открие такъв уолет и да превърне част от притежаваните от него пари в дигитални евра“, поясни Иван Такев.  

Финансистът посочи предимствата от въвеждането на дигиталното евро.

"Сред предимствата е мигновеността на плащанията, което е важно за търговците, тъй като веднага ще получат парите за стоката, която са продали, съответно могат да използват тези пари в търговския си оборот. За гражданите реално погледнато, това ще бъде допълнително удобство, още една алтернатива. Предполага се, че европейската икономика ще стане малко по-конкурентоспособна, бидейки малко по-дигитална. Не на последно място, дигиталното евро се счита и за един от механизмите, по които еврото като валута ще удържи натиска на други валути, които се стремят към доминация“, посочи той.  

Има определени притеснения относно сигурността и защитата на личните данни след въвеждането на дигиталното евро, отбеляза финансистът.

"Европа има сериозни мерки, предприети от няколко години, с цел повишаване на дигиталната устойчивост на всички лица, които са ангажирани по някакъв начин във финансовата или в която и да е сфера. Очаква се да има хакерски атаки, но как ще се справим с тях е предмет може би на отделна законодателна инициатива и съответни мерки, предприети от всички заинтересовани лица“, коментира Иван Такев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg