Сега е подходящ момент да изградите добра стратегия относно изплащането на дълга си и да обръщате внимание на това в какъв фонд спестявате парите си.

От Business Insider предлагат няколко неща, които можете да направите, докато лихвите са ниски:

Консолидирайте дълга по кредитна карта

Когато се намали лихвеният процент, заемите станаха по-достъпни за хората.

Не е препоръчително да взимате дълг с висока лихва, само защото е по-евтин, отколкото преди, но ако в момента изплащате дълг по кредитна карта и някога сте обмисляли да го консолидирате - т.е. да вземете личен заем на по-ниска лихва и да използвате кеш, за да изплатите баланса си - сега вероятно е най-подходящият момент да го направите.

Плащаме по-малко, но задлъжняваме повече

Данните на Федералния резерв показват, че кредитополучателите, които имат начислени лихви по дълга им по кредитна карта, са плащали средно 16.97% през третото тримесечие на 2019 г. според Мат Картър от Credible.

Междувременно средната лихва по личните заеми през това време е била 10.07%.

istock
istock

Тъй като консолидацията изисква вземане на личен заем, все още ще имате месечно изплащане на дълг, но вероятно ще бъде по-малко от плащанията с кредитна карта и лихвеният ви процент ще бъде фиксиран.

Това може да бъде добра стратегия за оптимизиране на месечните ви плащания в една сметка.

Рефинансирайте ипотеката си

Въпреки че лихвите по ипотека не са тясно обвързани с лихвите на федералните фондове, те намаляват от миналата година, което прави момента подходящ да помислите за рефинансиране, за да се възползвате от по-ниските проценти.

Лихвaта по 30-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент е средно 3.78% към 31 октомври в сравнение с 4.83% преди една година според Фреди Мак.

Средните ставки по ипотеките с фиксирана лихва 15 години са дори по-ниски - 3.19% в сравнение с 4.23% по това време миналата година.

istock
istock

В зависимост от това докъде сте стигнали в изплащането на заема и колко дължите, рефинансирането на ипотеката ви може да ви спести много пари и дори да ви помогне да изплатите ипотеката си по-рано.

Имайте предвид, че ще плащате такси, равняващи се на около 2% до 4% от размера на основния заем за рефинансиране.

Отворете спестовна сметка с висока доходност

През последните три месеца много APY-и с висока доходност са паднали от над 2.5% до под 2%. Но ставките по общите спестовни сметки са спаднали също, което ги прави още по-лош вариант от обичайното.

В момента средната обща спестовна сметка печели 0.09% от лихви, а повечето редовни разплащателни сметки печелят 0.01%.

По-ниските лихви може да не са в помощ на спестяванията ви в момента, но все още няма по-добро място за съхраняване на парите ви в краткосрочен план от спестовна сметка с висока доходност.

istock
istock


Тези сметки предпазват финансите от пазарен риск, независимо дали създавате спешен фонд или спестявате за конкретни цели.

3 от най-големите финансови страхове на българите

Най-добрите спестовни сметки с висока доходност все още не налагат месечни такси и имат ниски изисквания за минимален баланс. Плюс това, когато неминуемо лихвите се увеличат отново, ще имате по-голяма възвръщаемост на парите си, отколкото ако сте започнали от нулата.

Скъпи потребителски кредити

При потребителските заеми лихвите не се понижават, както се случва при ипотеките, и заради това те не са предпочитани от клиентите на банките. Същото важи и за банките, защото по-висока печалба генерират от ипотечните кредити.

Тъй като не е изгодно за нито една от двете страни, потребителските заеми остават много по-назад като избор.


Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg