Средната класа в глобален мащаб се свива сериозно за първи път от десетилетия миналата година заради пандемията Covid-19. Почти две трети от домакинствата в развиващите се икономики са загубили част от доходите си според оценки, базирани на данни на Световната банка.

В изследване на Pew Research Center се посочва, че хората със "среден доход" и "по-висок среден доход", които печелят съответно 10-20 долара и между 20-50 долара на ден са се стопили с близо 90 млн. души до почти 2,5 милиарда през миналата година. За сметка на това бедните се увеличават. Тези, които живеят с по-малко от 2 долара на ден са се увеличи с 131 милиона души, пише Bloomberg.

Според автора на изследването Ракеш Кочар броят на засегнатите от кризата хора от средната класа достига 150 милиона през миналата година или повече от населението на Франция и Германия, взети заедно. По думите му е трудно да се посочат примери на толкова рязък икономически спад в съвременната история.

Преди появата на COVID-19 се очакваше около 1,38 милиарда души да бъдат преброени в глобалната средна класа през 2020 г. Но пандемията се очаква да доведе до намаляване на този брой до 1,32 милиарда. Делът на хората в средната класа в световен мащаб се оценява на 17,1% през 2020 г., вместо на очакваните 17,8%.

Ерозията в средната класа може да е била по-дълбока, ако не и фактът, че Китай - който е дом на повече от една трета от глобалната средна класа - избегна икономическо свиване, въпреки че растежът там беше по-бавен от очакваното.

istock
istock

Броят на бедните в световен мащаб се е увеличил до 803 милиона през 2020 г., много по-голям от първоначално очакваните 672 милиона. Глобалният процент на бедност, който непрекъснато намаляваше през този век, вероятно ще се е увеличил до 10,4%, като почти ще се върне към нивото през 2017 г., вместо да потъне до ново дъно от 8,7%, както се очакваше по-рано.

Каква е разликата в доходите между бедни и богати у нас

Рязкото нарастване на глобалната бедност се дължи на факта, че много хора, които са били на ниски доходи преди пандемията, са живели на границата на бедността. През 2017 г. 877 милиона души са живели с 2 до 3 долара на ден, според изчисленията на Световната банка. По този начин голям брой са податливи на връщане в бедност преди пандемията, особено в Южна Азия и Африка.
 
В другия край на икономическия спектър населението в световен мащаб с високи доходи вероятно е спаднало до 531 милиона през 2020 г. от първоначално очакваните 593 милиона. Следователно, очакваният дял в нивото с високи доходи е 6,8%, а не 7,6%. По-голямата част от глобалното население с високи доходи живее в напреднали икономики и тази група държави също преживява рязък спад през 2020 г.

istock
istock

По ирония на съдбата това укрепва глобалното население със средни доходи, тъй като хората в напредналите икономики се изплъзват по стълбата от по-високите нива.
 
Според данни на Световната банка 36% от домакинствата в 34 развиващи се страни по света са засегнати от загуба на работни места, а доходите спадат с почти две трети. Това е първото сериозно нарастване на глобалната бедност, наблюдавано след азиатската финансова криза от 1997-1998 г., според анализатори на банката.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg