С колко пари месечно разполага средностатистическото германско домакинство? Колко харчи германецът за храна? И колко за култура и развлечения? Ето любопитни данни за германците:

Германците са високи хора с предимно светли и бледи лица, постоянно се оплакват от нещо и носят сандали с бели чорапи. Това са най-разпространените клишета за германците. Но има ли нещо вярно в тях? И как живее германецът днес?

Федералната статистическа служба е анализирала данните за живота на германците, които бяха публикувани в "Статистически годишник 2019". Те обхващат цели 700 страници и съдържат данни от интервюта, взети през 2017 година. Тук сме подбрали някои по-любопитни информации за вас:

Българите изпреварват германците по разходи в ресторанти

Много време за сън, малко за хранене

Германецът отделя средно по 8,29 часа на денонощие за сън. За хранене обаче той няма много време - средно 1,41 часа дневно. Като приспаднем работното време и часовете, прекарани в развлечения и социални контакти, на ден на средностатистическия германец му остават едва 1 час и 50 минути свободно време.

istock
istock

Най-обичаните имена са Мари и Паул

Вероятно поне веднъж средностатистическият германец е обмислял възможността да кръсти детето си Мари или Паул. Според статистиката, напоследък най-разпространеното име сред момичетата в Германия е Мари, следвано от Софи и Мария, а момчетата най-често биват кръщавани Паул, Александър и Максимилиан.

Средно 1,6 деца

Германската жена ражда средно по 1,6 деца, като при първото си раждане тя е на средна възраст от 29,8 години. През 2017 в Германия са сключени общо 407 000 и брака и има близо 6000 вписани партньорства. За сравнение: през 1950 година общо 750 000 души в Германия са сключили граждански брак. И още: в Германия днес има 130 000 еднополови партньорства, от които 41 процента са съставени от две жени.

Колко хора получават германски пенсии в България

3500 евро среден доход на домакинство

Средностатистическото домакинство в Германия живее с 3461 евро на месец. Три четвърти от месечния доход са разходи за потребление: за храна и напитки - 270 евро; за облекло и обувки - 65 евро; за наем и режийни разходи - средно по 897 евро.

istock
istock

За мнозина тези 3500 евро на месец може и да изглеждат много. Само че всеки седми германец признава, че не може да си позволи пътуване или почивка. А всеки шести жител на страната е застрашен от бедност.

Повече зеленчуци, по-малко месо

Наденици? Нищо подобно. Средностатистическият германец консумира повече зеленчуци, отколкото месо: годишно германецът изяжда средно по 100 килограма зеленчуци и 89 килограма месо. Германецът консумира и много яйца - 230 яйца на година.

259 евро за култура и развлечения

Германия предлага богат културен живот и възможности за прекарване на свободното време. През 2016/17 е имало средно по 313 театрални постановки на ден, а в общо 929 музикални училища в страната са се обучавани 1,5 милиона ученици.

istock
istock

Германското домакинство дава средно по 259 евро на месец за свободното си време, за развлечения или културен живот.

По двама души в жилище

В средностатистическото жилище в Германия живеят по 2,1 души. Само при 17 процента от домакинствата разходите за наем надхвърлят 40 на сто от месечния доход. Тринайсет процента от германците определят наема като много натоварващ разход. Средният т.нар. студен наем (без включено отопление, ток и вода) е 6,72 евро на квадратен метър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg