Германия ще плаща на своите граждани да се лекуват в България.

Германската национална асоциация на здравноосигурителните фондове (GKV-Spitzenverband) включи страната ни в списъка с държави, в които признава предоставянето на медицински амбулаторни услуги.

Асоциацията представлява интересите на законово задължителните здравноосигурителни каси и фондове „Социални грижи“, които отговарят за 70 милиона застраховани германци.

Общо в Германия в момента има 109 задължителни здравноосигурителни каси плюс фондове „Социални грижи“.

Мястото на пациента в здравната система

Пакетът, който германците ще ползват, предвижда настаняване в къща за гости или в хотел у нас с благоприятни климатични и природни предимства и лечебни средства, съчетавайки почивка и медицинска превенция. Повечето превантивни престои са с продължителност от 2 до 3 седмици.

istock
istock

Под лекарски указания се изготвят индивидуални програми за терапия и упражнения за профилактика на ревматично-възпалителни заболявания, респираторни заболявания, гинекологични или гериатрични заболявания, състояния на преумора или заболявания на опорно-двигателния апарат и много други.

Здравна реформа – принципи за демонополизация

Здравноосигуреното в Германия лице може да използва тази възможност за превенция веднъж на всеки 3 години (освен когато е налице медицинска необходимост, пациентите могат да получат разрешения и на по-кратки интервали).

istock
istock

Ако той може да представи предписание на лекуващия си лекар, здравната каса покрива разходите за лекарски процедури и около 90% от средствата за лечение.

За останалите разходи като настаняване, пътни разходи или туристически такси, на застрахованите обикновено се отпуска еднократна субсидия. Тя е различна за всяка отделна здравна каса.

Здравната реформа – повече пари за същото

istock
istock

Първите гости, които ще се възползват от възможността, се очакват да пристигнат у нас през пролетта на следващата година.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg