Гражданите няма да усетят по джоба си или по цените това, което гласувахме като промяна.

Всичко останало бяха спекулации с цел хората да бъдат насъскани и заблудени и тези спекулации донякъде успяха.

Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, след като депутатите приеха поправките в Закона за БНБ.

Именно предложените текстове от Менда Стоянова породиха опасения, че курсът на лева към еврото може да бъде променен и ще падне Валутният борд.

Сега депутатите записаха в параграф 11 от Закона се прави изменение в Закона за БНБ: "Считано от датата на участие на Република България в Механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism II) официалният валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяването на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г., и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 година между Европейската централна банка и националните централни банки на държавите-членки извън eврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричен съюз.

"За вземането на решение за курса ще е нужно взаимно съгласие в ERM комитета, което означава, че съотношението евро/лев няма да може да се изменя без положителните становища на българския министър на финансите и на управителя на БНБ.

За да е сигурно, че двамата няма да одобрят решение за курс, различен от сегашния, Народното събрание прие и решение, в което пише, че "министърът на финансите и управителят на БНБ предлагат, поддържат и гласуват позиция за централен курс 1.95583 лева за едно евро". В него се допълва още, че "България не участва в механизма ERM II при централен курс, различен от 1.95583 лева за едно евро".

За българския гражданин нищо няма да се промени. Курсът лев-евро е този, който имаме в момента – 1, 95583. Такъв ще бъде при влизането ни в механизма, такъв ще бъде при целия ни престой в механизма, такъв ще е и когато приемем еврото, каза днес Стоянова.

Тя обясни, че с поправките напълно е било синхронизирано законодателството ни с европейското, каквото е изискването.

istock
istock

„А с допълнителното решение на парламента миналата седмица ние казваме, че такъв разговор може да се води, но тези, които водят разговора, имат ясен мандат какъв курс трябва да договорят“, обясни още Стоянова.

Йордан Цонев от ДПС също се съгласи, че това е правилният път и посочи, че с консенсус е било прието решението на Народното събрание да се бетонира курсът на лева към еврото, като припомни, че само от БСП не са го подкрепили.

Има ли смисъл да обърнем спестяванията си в евро

 „Ние сме за спокойствие у хората, да не почнат да си обръщат левовете в евро. По-опасно ще бъде и да почнат да теглят еврото, свидетели сме били на това.

По-добре да се пази спокойствие и да се обяснява, че няма да има такива катаклизми. Ние питаме и чакаме отговор. Те са на ход“, коментира Манол Генов от БСП.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg