Народно събрание реши България да не участва в чакалнята на еврозоната при различен централен курс от 1,95583 лв. за 1 евро.

Проектът на решение е подписан от депутатите на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“. Решението е окончателно и не е свързано с мерките за банковия съюз. 

До него се стигна след консултации на финансовия министър Владислав Горанов с парламентарните групи и беше внесено като извънредна точка в пленарното заседание.

Депутатите гласуваха централния курс на лева към еврото, при който страната ни за влезе в преговори за еврозоната да остане непроменен.

Има ли риск за спестяванията ни в лева

Страната ни ще влезе в еврозоната само с фиксиран курс на лева в еврозоната, коментира финансовият министър Владислав Горанов, който заедно с управителя на БНБ Димитър Радев се срещнаха в парламента с депутати.

В решението е записано, че министърът на финансите на България и управителят на БНБ, които и да са те, в процеса на престой в механизма ЕРМ II, ще имат фиксиран мандат да поддържат позицията, че курсът, който българският лев ще се присъедини към еврозоната е непроменен в размер на 1.95583, съобщи Горанов.

Горанов заяви, че всички партии са подкрепили решението с изключение на БСП. Текстовете са в деловодството на парламента и ще бъдат гласувани от депутатите. България ще влезе в еврозоната само и единствено с този курс.

Ако не се договорим да влезем точно с този курс, няма да влезем и ще се оттеглим от механизма ЕРМ II“, категоричен е Горанов. „Излизаме от този разговор с отделните парламентарни групи с оптимизъм“, заяви пред медиите управителят на БНБ Димитър Радев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg