Курсът евро-лев, който бъде договорен между останалите държави в Еврозоната, Дания и Европейската централна банка, да бъде приеман само с ратификация на българския парламент.

Такава поправка в закона е поискал премиерът Бойко Борисов от Българската народна банка и Министерството на финансите, които да подготвят нови законодателни поправки, свързани с очакваното присъединяване на България към Валутно-обменния механизъм (ERM-2), а след това и в Еврозоната.

Има ли риск за спестяванията ни в лева

Преди заседанието на Министерския съвет днес Борисов предложи да има среща на финансовия министър с управителя на БНБ и председателя на бюджетната комисия.

На нея да се обсъдят законодателни промени, за да се гарантира курса на лева към еврото. „Тези промени трябва да се съгласуват с Европейската централна банка“, каза Борисов, цитиран от БТА.
 
„Чух много спекулации по искането България да е в „чакалнята“ на Еврозната.

istock
istock

Това е най-важната цел, която да защити финансовата ни система. Когато си в Еврозоната, не можеш да бъдеш от държавите, които са на втора скорост.

Всички в общия банков съюз искат да знаят какво е положението на българските банки“, допълни той.

Ще се обезцени ли българският лев

Припомняме, че на 23 януари председателят на бюджетната комисия внесе промени в Закона за БНБ, които по думите на гуверньора на БНБ Димитър Радев са били искани от Европейската централна банка.

С тях на практика страната ни се съгласява, че останалите държави във валутния съюз, заедно с Дания и ЕЦБ, с тайно гласуване и след преговори ще определят курса евро/лев, с който ще се присъединим към ERM-2.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg