България няма да отменя Валутния борд и да променя фиксирания курс на еврото.

Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев по повод появилите се твърдения, че заради присъединяването към ERM II страната ни трябва да направи тази решителна крачка, предаде репортер на БГНЕС.

Има ли риск за спестяванията ни в лева

Ние се намираме във финалната права по преговорите за присъединяването и до участие в еврозоната. Това е позиция на правителството. Тази тема трета година никога не е поставяна и по време на разговорите с европейските финансови институции“, категоричен е управителят на БНБ.
 

istock
istock

„Промените се правят по единствения възможен начин – през българския парламент. България ще влезе в еврозоната с този курс и левът ще отпадне, когато влезе еврото“, категоричен е финансовият министър Владислав Горанов.
 
Припомняме, че депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе на 23 януари промени в Закона за БНБ.

Промяната предвижда от датата на влизане на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната, официалният курс на лева към еврото да стане е равен на курса, договорен по съответните резолюции между Европейската централна банка и останалите държави от еврозоната плюс Дания, която също е в чакалнята на еврозоната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg