Има ли опасност левът да се обезцени, коментираха икономистите Петър Ганев и Стоян Панчев.

„Това, което се случи, е, че в средата на 2018 година ние дадохме едностранно изявление с поемане на ангажименти – писмо до европейските институции.

В него поехме ангажименти по пътя си към валутния механизъм, т. нар. чакалня на еврозоната. В това писмо изрично сме написали, че ще влезем при текущия си валутен режим”, заяви икономистът от „Института за пазарна икономика” Петър Ганев, пред NOVA.

„Изпълнихме тези ангажименти. Знаем, че има „някаква врата” за преговори и евентуално влизане през април. Този документ е от 1997 година, всички са минали през него. Това е процедура на повече от 20 години, няма страна, която да е влязла в еврозоната по друг начин”, обясни Ганев.

На този етап нищо не трябва да обръщаме. Но въпросът е много сериозен. Основният проблем тук е курсът. Други страни, след влизането на еврото, ще определят на закрити заседания какъв да бъде нашият курс.

Абсолютно е възможно да го има. Казусът е да направим такава промяна в закона, че такова нещо да не се случва, да предотвратим такава възможност изобщо да съществува. Това вече беше предложено от редица експерти това да се направи с допълнение в закона.

Предложението е нашето правителство, в случай че се предложи друг курс, който не е сегашният, да напусне едностранно преговорите и да прекрати участието си в този механизъм”, каза икономистът от ЕКИП Стоян Панчев.

Уеднаквяват се таксите при банкови преводи в евро от декември

„Такова допълнение, по мое мнение, не може да се запише в закона, тъй като не му е мястото там. Това е споразумение между Министерство на финансите и Българска народна банка, което казва, че по пътя към валутния механизъм ние поемаме 4 ангажимента.

Първият е да запазим борда и курса. Едното е алинея в закона, която казва, че курса ще се базира на това, че сме във валутен механизъм. Другото е какъв е мандатът, с който ние преговаряме. Всички други страни с валутен борд се приземиха при същите курсове”, обясни още Ганев

Какво ни дели от "чакалнята" на Еврозоната

„Бордовете на другите страни са съвсем различни. Според мен това е основният въпрос – защо това трябва да се прави тайно. Промяната в закона не бива да се прави тайно. В момента нямаме гаранция, че курсът ще бъде запазен”, смята Панчев.

„Процедурата е следната – в даден петък, който ние не знаем, Министерство на финансите и БНБ ще изпратят писмо с искане да влезем във валутния механизъм. В събота ще бъдат договорени детайлите. В неделя, без ние да знаем, ще сме вътре”, разкри Ганев.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg