Българите ползват повече кредитните си карти, като причината е покачването на цените и иновативните функционалности в модерните кредитни карти. Ръст от 25% през миналата година спрямо 2021 г. на трансакциите с кредитни карти, показва новото издание на проучването "Личните финанси на българина", проведено от "БНП Париба Лични Финанси" в България, което е базирано на статистическите данни от 2021 г. и 2022 г. за трансакциите с активни кредитни карти, издадени от банката.

Според статистиката на банката, броят на трансакциите в хранителни магазини нараства с 21 процента, в бензиностанции – с 34%, за пътувания – с 41%. Ръст от 29,5% се наблюдава и в броя на покупките на стоки на равни вноски в рамките на кредитния лимит. Данните показват и значителен ръст от 30 процента на средния размер на трансакциите за онлайн покупки и техният дял вече е 22 процента от общия брой.

Средната сума на онлайн трансакциите достигна 78,2 лв. докато година по-рано беше 60 лв., което ясно показва, че хората все повече възприемат кредитната карта като предпочитан инструмент за ползване на заемни средства, коментират от банката.

Хората използват картите си не само за покриване на обичайни ежедневни нужди като покупка на храна и гориво, но и за реализация на по-големи проекти като семейни почивки или покупка на мебели и техника за дома, показва изследването.
 
Според експертите на компанията ръстът в използването на кредитни карти, както и на средния размер на трансакциите се дължи на три основни фактора - съживяването на потреблението след ковид пандемията, ръстът на цените от последната година, развитието на технологиите и интеграцията на услуги с добавена стойност за клиента в този финансов инструмент.
 
Ръстът в използването на кредитни карти води и до повишаване на финансовата грамотност, коментират от банката. Според данните 53% от хората изплащат задълженията си по кредитни карти в рамките на гратисния период, през 2020 г. този дял е малко над 40%, и това показва, че българите използват разумно банковите си карти и не изпадат в ситуации на свръхзадлъжнялост.
 

istock
istock

Проучването отчита също, че българите използват най-често кредитните си карти в хранителни магазини, супер- и хипермаркети. През миналата година пазаруването в тези обекти е на първо и трето място по употреба на кредитни карти. Общият дял на покупките е почти 47% от трансакциите, а средният размер на покупката е 66 лв. На второ място с 22 процента е покупката на стоки и услуги за забавление като хотелско настаняване, билети за кино, театър, увеселителни паркове, онлайн и игри. На четвърта позиция са покупките на гориво с дял от 7%, като при тях средната сума на трансакцията нараства от 41 лв. на 52 лв., което се обяснява със скока в цените на горивата.

Плащаме повече сметки и покупки онлайн с карта

Българите използват кредитните си карти основно за покупка на стоки, а не за теглене на пари в брой, показва още проучването. През 2022 г. 80% от трансакциите са на ПОС терминали, а 18% - при теглене от банкомат.
 
Според данните на "БНП Париба Лични Финанси" през изминалата година средният размер на трансакциите през ПОС терминал е 64 лв., което е със 7 лева повече в сравнение с година по-рано. От банкомат хората теглят средно 174 лева. Средната сума за превод на средства от карта към банкова сметка е бил 1000 лева.
 

istock
istock

Данните показват още, че кредитната карта все повече заема място като предпочитан метод на потребителско финансиране на покупки на изплащане. Отчита се ръст от 29,5% на покупките на равни вноски в рамките на кредитния лимит и по-голяма с 12% средна сума на трансакцията. Така средният размер на покупката достигна 935 лв., докато година по-рано е бил 834 лв., показват данните. От банката обясняват този ръст с удобството на покупките на изплащане с кредитна карта. С издаването на карта, клиентът е предварително одобрен за определена сума и може да купува стоки по свой избор до тази стойност. Предимството е, че благодарение на иновативните решения на банката, покупката може да бъде разсрочена на равни вноски като обичаен стоков кредит, но целият процес е много по-бърз, отбелязват от банковите експерти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg