"Толкова скъпо за българина не е било, ама лошото е, че ще става още по-скъпо". Такива са притесненията на кюстендилци, за които като навсякъде другаде темата за цените на всичко, буквално на всичко, е над всичко.

Хората не отдават и не си обясняват всичко с войната в Украйна, нито с Covid-19, мерките срещу който паднаха, а на спекулата и на лошото управление на страната.

"Където и да влезеш цените и скъпотията те шокират", казват го ежедневно пазаруващи.

Кюстендилка, която държи магазин за цветя и сувенири, коментира:

Бензинът е поскъпнал средно с 30 стотинки за литър през март

"От днес до утре цените се увеличават и не е нормално това нещо. От днес за утре производителите да увеличават цените на производствата им – сирена, олио, захар, брашно, всичко, а за горивата да не говорим. Карам кола на нафта, за която плащам 2,99, а преди беше 2,10 – 2,20. Не може само войната да е виновна, смятам, че и нашата икономика е виновна и не само нашата, ами в целия Европейски съюз. Имаме много проблеми и в самата ни държава".

istock
istock

Цените нарастват в най-високия си темп от последните близо 15 години, но като чели това не беше така засилено през 2007-2008 година, когато също имахме много високи нива на инфлация". Това обясни пред БНР Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ):

Как да спестяваме, когато купуваме храна

"Това преструктуриране на икономиката и може би в някаква степен промяната на модела, който имаме през последните 15 години, както и някакво все пак догонване на европейските доходи, имаме нормализация, малко по-западно започва да изглежда картината тук. Някак си западна е тази непоносимост към по-високите цени, тъй като в края на 90-те и първото десетилетие на 21 век всъщност може би нямаше такава непоносимост към високите цени, тъй като те бяха ежедневие.

Тогава просто бяхме свикнали на много високи нива на инфлацията в годините на растеж, така че това може би пак е някакъв показател за една нетърпимост към такива странни и резки промени в живота, който по принцип върви към подобрение, ако гледаме едни периоди от 10-20 години. Все пак има някакво догонване, макар и не толкова бързо. Трябва да отбележим, че войната не е единствената причина за по-високите цени. Видяхме инфлация близо до 10% още преди войната".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg