„Липсват очакваните промени в Кодекса за социално подпомагане, а времето минава и ако не бъдат гласувани до края на годината, в следващата година можем да се изправим пред сериозен проблем в пенсионната система“. За това предупреди пред БНР доц. Жеко Милев, преподавател в УНСС.
 
Той подчерта, че „когато става въпрос за пенсионна система, бързи и лесни решения няма“.
 
„Даването и на минимална сума е положително, но преизчисляването на пенсиите и вмъкването на нов компонент би могло да допринесе повече“, допълни той.
 
Доц. Милев подчерта, че „когато се говори за адекватност на пенсиите, има общо правило – адекватна е онази пенсия, която замества предпенсионния доход 70-75%“:
 
„В България пенсията замества 40-45% от дохода, който лицето е получавало преди пенсиониране. Пенсионерите са най-голямата група от обществото, изложена на риск от бедност.

Реформата от 2000 година целеше да достигне ниво 75%, но затова е необходимо всяко едно лице да се осигурява в трите стълба на пенсионната система. Първият стълб продължава да е доминиращ и ще бъде такъв.

istock
istock

За съжаление, там размерът на пенсията зависи от съотношението работещи - пенсионери, което в България е едно най-неблагоприятните в цяла Европа. У нас един работещ трябва да осигурява пенсията на един пенсионер. Ако погледнете бюджета на фонд „пенсии“ на държавното обществено осигуряване, ще видите, че основното перо в него отиват за изплащане на пенсии“.

28 200 българи взимат намалена пенсия

Доц. Жеко Милев препоръча осигурените лица да спестяват в трудово-професионалния си живот
, „ако искат, когато дойде времето за пенсиониране, да получават адекватна на предпенсионния си доход пенсия“.
 
„Пенсионните фондове са една от тези опции. В момента те не са лош вариант, но там всичко е доста индивидуално, защото има хора, които се осигуряват на пълния размер на своите възнаграждения, но има и други, за които липсват големи периоди на осигуряване“.
 

istock
istock

Сребърният фонд той определи като „добра идея, на която липсва каквато и да е реализация“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg