Три месеца преди парламентарните избори в Германия съветници на германското правителство предложиха реформа на пенсионната система. Тя се налага заради очакваното "шокиращо нарастване на трудностите с финансирането на пенсиите след 2025 година", твърдят от Консултативния съвет към министерството на икономиката в Берлин, пише Дойче веле.

В момента в Германия пенсионната възраст се вдига постепенно от 65 на 67 години, като процесът трябва да е приключил до 2029 година.

Експертите на икономическото министерство се аргументират, че пенсионната възраст не може дългосрочно да не бъде обвързана с продължителността на живота. "Вместо това се налага въвеждането на ясен регламент за разпределянето на допълнителните години живот между по-дълъг трудов стаж и по-дълга пенсия. За това трябва да има "динамично обвързване на пенсионната възраст към очакваната продължителност на живота", твърдят от Консултативния съвет.

Съотношението между времето, което човек прекарва в работа, и времето, което прекарва в пенсия, обаче трябва да бъде константно. Според актуалните прогнози за продължителност на живота, ако това правило бъде въведено, новата пенсионна възраст от 68 години ще бъде достигната през 2042 година, обяви Аксел Бьорш-Зупан, директор на Института "Макс Планк" за социално право и социална политика.

Кого ощетява вдигането на възрастта за пенсиониране

В препоръката на експертната група се казва още, че "ако продължителността на живота намалява, съответно ще спада и възрастта за пенсиониране".

istock
istock

Това предложение не е ново - от години искането за обвързването на очакваната продължителност на живота с продължителността на трудовия стаж предизвиква в Германия разгорещени дискусии. Според икономическите съветници, ако бъдат запазени сегашните нива на пенсионни отчисления и възрастта за пенсиониране, финансирането на пенсионната каса със средства от бюджета ще трябва да бъде "сериозно увеличено", посочват още от Консултативния съвет.

А това ще бъде за сметка на други разходи - например за образование, инфраструктура и опазване на климата, предупреждава председателят на Консултативния съвет Клус Шмид.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg