Нови правила за преизчисляването на пенсиите прие правителството.

Промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж предвиждат, когато човек подаде едновременно заявления за отпускане на пенсия и за служебно преизчисляване, първото преизчисляване да се извършва през следващата година от първо число на следващия месец, в който е било подадено заявлението.

Друга промяна касае случаите, при които работещ пенсионер спре да се труди и да се осигурява за определен период.

Тогава, ако до датата на служебното преизчисляване на пенсията не са постъпили нови данни за осигурителен стаж и/или доход на лицето, а за самоосигуряващите се – за внесени осигуровки, от НОИ ще издават разпореждане за отказ за преизчисляване на пенсията.

Времето, през което са полагани грижи за човек с право на чужда помощ ще се зачита за осигурителен стаж при пенсиониране, независимо от степента на увреждането му, предвижда друга промяна.

До 31 декември 2019 г. за стаж за пенсия се признаваше времето, през което са полагани грижи за човек с право на чужда помощ с най-малко 90% степен на увреждане. От 1 януари 2020 г. това право имат и родители и роднини на деца с право на чужда помощ и с по-ниска степен на увреждане.

istock
istock

С новите разпоредби се регламентира, че разпореждането за отпускане, отказ за отпускане, изменение, спиране, възобновяване, прекратяване и възстановяване на пенсии и добавки, както и за възстановяване на неоснователно изплатените суми за пенсии се връчва лично срещу подпис, чрез лицензиран пощенски оператор с обратна разписка на посочен адрес или  по електронен път.

Все по-малко хора се пенсионират

С промените в наредбата се прецизират нормите за създаване и водене на пенсионни досиета. Изрично се предвижда трудовите, служебните, осигурителните, военноотчетните книжки и други документи, удостоверяващи осигурителен стаж, да се върнат на пенсионера заедно с разпореждането за получаване на пенсия.

 От 6 януари 2020 г. НОИ се включи ефективно в системата за електронен обмен на данни между институциите за социално осигуряване в ЕС.

istock
istock

С въвеждането на електронния обмен на социалноосигурителна информация между компетентните институции на държавите - членки, документите за удостоверяване на осигурителен стаж/доход ще постъпват електронно чрез националното приложение, като прикачени файлове към съответното заявление за пенсия.

Това ще замени текущия обмен на документи на хартия. В тази връзка се предлагат промени, които водят до намаляване на административната тежест за лицата, работили в съответните страни, които подават документи за отпускане на пенсия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg