Система от интелигентни устройства ще играе ролята на социален асистент на възрастни хора, които живеят сами, но не искат да натоварват близките си със своите болежки и желаят да съхранят своята физическа, емоционална и социална активност.

Първите такива системи ще бъдат монтирани днес и утре в Благоевград, в домовете на първите петима доброволци, които са на 70 и над 70-годишна възраст, съобщава БНР.

Това става възможно чрез международен проект, който от българска страна се координира от Балканския институт по труда и социалната политика в партньорство с Българския червен кръст и Каритас - България.

Защо вторите пенсии са ниски

"Ние сме консорциум от 10 организации, които работят на територията на няколко европейски държави. Това са България, Словения, Австрия, Германия и Великобритания.

Тестването в реална среда на системата ще се случи с доброволци в България - 30 души, с 8 в Австрия и с петима в Словения", обясни Надежда Митева, отговорник по проекта за Благоевград.
 

istock
istock

"Това са дългосрочни тествания на системата, което означава, че всички наши доброволци са се съгласили да я изпробват за период между 3 и 6 месеца, да живеят с нея, тя да ги наблюдава и, надяваме се, да ги подпомага в ежедневието им", допълни тя.
 
Всички доброволци са част от мрежата на БЧК и Каритас - България.

"В рамките на един ден днес ще направим две или три инсталации, на следващия ден също ще направим останалите и ще наблюдаваме дали системата върши това, за което сме я проектирали", уточни Надежда Митева.
 
Системата е разработена така, че да може да се инсталира на модули.

"Ако един човек например желае да наблюдава съня си, той може да инсталира само един модул, който е за сън и два подкрепящи модула, които осъществяват връзката между сензора за съня и сървърите, с които разполага нашият консорциум.

Основна част от системата е "умен"  електромер. Нашите партньори от Словения са направили прототип на електромер, който може да се научи с времето, когато някои електроуреди в дома са включени, кои са те, в какви части от деня са включени", разказа още Надежда Митева.

Дават по 40 лв. за Коледа на най-бедните пенсионери

Други модули са модул за наблюдаване на мобилността и активността, което условно е крачкомер, посочи тя.

"Освен това имаме и три локализационни сензора за дома на възрастния човек, които не са видеонаблюдение в никакъв случай. Те работят с радиочестоти и ни дават информация единствено дали има някакво движение в пространството и условно казано къде е то - дали е в банята, дали е в хола, дали е в кухнята.

istock
istock

Това отново спомага системата да се научи каки са навиците на човека и да наблюдава дали има някакви сериозни отклонения, съответно да се намеси, ако е нужно."
 
При инсталирането на системата възрастните хора могат да изберат как да получават обратна връзка.
 
"Те могат да изберат да я получават директно чрез таблет, за който имаме специално разработено приложение или чрез членове на своите социални кръгове, т.е. ако един възрастен избере близък приятел от семейството или съсед да бъде посредникът между системата и нашия възрастен, тогава това може да бъде така, както той желае", поясни Надежда Митева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg