Пловдив отдавна е известен в средите на индустриалните инвеститори по света, но напоследък привлича все по-голям интерес. Заслуга за това до голяма степен има мега-проектът „Тракия икономическа зона“ – ТИЗ, в който участват девет общини, шест индустриални зони и два клъстера. 

Тук на площ от над 10 млн. м² 114 инвеститора, 80 от които чуждестранни, вече са инвестирали над 1 милиард евро и са създали 15 хил. нови работни места. Наскоро ТИЗ, която обединява общините Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи и Стамболийски, беше обособена като първия в България Район за целенасочена подкрепа от държавата, което я направи още по-атрактивна за нови компании.

Инвеститорите в района могат да избират между зони с различен икономически профил. Предлагат се готови производствени, логистични и търговски помещения или се изграждат специфични обекти. Съществува обща система за управление и модерна инфраструктура – транспортни връзки, достъп до електричество и газификация, ВиК и телекомуникации. Завършеното устройствено планиране, облекчените процедури и съдействието от страна на местната администрация правят възможно бързото стартиране на бизнес, а много често инвеститорите, които работят тук, разширяват своите бази и правят нови инвестиции.

В района на Пловдив работят компании като ABB, Liebherr, Socotab, Schneider Electric, William Hughes, Kaufland, Zobele, Magna, Mecalit, Lunatone, Brunata, както и български производители. В процес на изграждане са и нови проекти като тези на американската Sensata и японската SMC Industrial Automation.

Голяма част от индустриалните производства са съсредоточени в три от шестте зони на ТИЗ. Зона „Марица“ е център на машиностроене, електроника и хранително-вкусова промишленост. 19 компании в сферата на автомобилостроенето, енергийното оборудване, битовата химия,текстилната и хранително-вкусовата индустрия работят в зона „Раковски“. Зона „Куклен“, която се намира до международното летище Пловдив, обединява металургия, машиностроене, химическа промишленост и автомобилостроене с инвеститори като „КЦМ” АД, „Агрия – България“, Завод за горещо поцинковане на „Юпитер 05”, „Мекалит“ и „Техно Акташ“.

Стратегическото местоположение на Пловдив го превръща и в център на транспортни и логистични услуги. В момента скорост набира проект за китайски логистичен хъб за цяла Европа в частта „Евро-китайска зона за икономическо развитие“ на ТИЗ. Самият Пловдив отскоро е побратимен с 15-милионния китайски мегаполис Шенджен и в края на миналата година откри първия си задграничен офис именно там.