Ръст на фишинг атаките е регистриран през последните месеци. Все по-често онлайн измамници се опитват да крадат данни или да прокарат зловреден код чрез фиктивни жалби, призовки за дела и други измамни имейли.

В БНТ беше показана фалшива призовка от името на МВР и Интерпол, а експертът по киберсигурност Любомир Тулев даде съвети за безопасност.

Нова измама на сайт за дрехи

"Идеята на измамниците е да могат да създадат легитимност, за да се хванете на въдицата. Един от основните индикатори на фишинг мейла е генералното обръщение, например - "Здравейте!" - нямаме конкретно обръщение по име. На второ място във фишинг мейлите почти винаги имаме прикачен файл, който може да съдържа и зловреден код, който да зарази вашия компютър. Използват се лога на Европол, Интерпол, полицията, имена на различни компании и подписи на различни директори. Всичко това идва, за да създаде представата, че имейлът е легитимен. Много често те целят да създадат усещане за спешност, за да действаме емоционално и първосигнално", каза Тулев.

istock
istock

Много е важно да проверим и домейна, от който е изпратен имейла.

Как да се предпазим от финансови измами

Освен фишинг имейл, може да получим и измамен смс с линк, предупреди Тулев. Тогава е добре да гледаме номера, от който е изпратен смс-а.

"Например, ако отпред има код от чужда държава, няма логика той да е реален. Много често, когато последваме този линк, отиваме в измамна страница, изглеждаща досущ като тази на приложението ви за банкиране и през него могат да откраднат потребителското ви име и парола", предупреди експертът по киберсигурност.

Затова съветва, всеки път, когато получите подобен имейл или смс, да проверите по друг канал написаното в него като се свържете с институцията, от чието име е изпратен.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg