Наказателното преследване на лицата, създаващи условия за онлайн пиратство, предвиждат промени в Наказателния кодекс, качени за обществено обсъждане.

Става въпрос за онлайн пиратство например чрез изграждането и поддържането на сайтове за торент тракери, уебплатформи, чат групи в приложения за онлайн комуникация за онлайн размяна на пиратско съдържаниe и всякакви други дейности, които могат да попаднат в дефиницията за „услуга на информационното общество“ по смисъла на Закона за електронната търговия и които се извършват с посочената престъпна цел.

Според правосъдното министерство наказателната норма не цели преследване на отделните потребители на подобни пиратски произведения.

Наличието на престъпната цел следва да се доказва във всеки конкретен случай въз основа на наличните факти и обстоятелства, пише още в проекта..

При всички положения изграждането или поддържането на сайтове, платформи, приложения и други подобни, които разполагат с функционалности за правене на заявки, търсене и подреждане на пиратски произведения по определен признак (като каталози с пиратски филми, книги и други произведения в определен формат, с определено качество, със субтитри на даден език и т.н.), изтегляне на пиратски произведения на крайно устройство на потребителя или достъпване до пиратско произведение онлайн (т.е. без изтегляне на крайно устройство) могат да бъдат индикации за наличието на престъпната цел, пише в мотивите към проекта.

Фалшифицирани стоки удрят бизнеса на малките и средни фирми

Затова се създава нов престъпен състав в чл.172а, ал. 2 от НК, който включва изграждането или поддържането на информационна система или предлагането на услуга на информационното общество, с цел извършване на престъпно посегателство спрямо чужд обект на авторско или сродно на него право. Предлаганото наказание е от 1 до 6 години затвор и глоба до 10 000 лева.

istock
istock

Промени се предвиждат и в режима на отнемане на обекта на престъплението. За момента същият се отнема, независимо чия собственост е. В някои случаи това може да доведе до несправедливи резултати – да засегнат права на трети лица, добросъвестно придобили пиратски произведения (вкл. възмездно), а също така е възможно обектите да имат определена полезност за правоносителите – напр. да служат за създаване на допълнителни защити, за обучения с оглед разпознаването на пиратски копия и др. Затова се предлага обектът да се отнема само ако принадлежи на дееца, което е в съответствие с общия режим за отнемане на вещи в полза на държавата по чл. 53 от Наказателния кодекс.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg