Торент сайтовете няма да бъдат забранени. Потребителите няма да бъдат преследвани за това, че посещават такива тракери и свалят файлове от тях. Такава е позицията на министерството на културата, казана пред Дарик от Георги Дамянов, който ръководи дирекцията за авторски права там. Така поредната история около закриването на торент сайтовете и забрана на разпространението на филми, музика и др. се оказа измислица

Съмненията, че българите повече няма да могат да посещават торент сайтове дойде от погрешното тълкуване на т.нар Пекински договор, ратифициран формално от Министерския съвет миналата седмица.

 

Въпросното споразумение всъщност действа и важи у нас отдавна и по никакъв начин не променя законодателството спрямо свалянето на торенти от интернет. Георги Дамянов уточни за Дарик, че интернет потребителите трябва да бъдат спокойни и да знаят, че свалянето на торент файлове и източването на информация чрез тях няма как да бъде престъпление.

„Такова нещо в договора не пише. нито има забрани, нито има санкции, нито нарушения. По начало такова нещо може да се приеме, ако е в Наказателния кодекс. В авторско-правната част не може да има забрана срещу санкции. Значи в Пекинския договор преди всичко се създават права за актьорите, който да могат да се защитават на съответната територия”, разясни той.

Торент потребителите няма как да бъдат обект на преследване от страна на закона обяви и собственикът на торент тракера ArenaBG Елиан Гешев пред Дарик.