Търговията с фалшифицирани стоки и пиратски копия създава все повече проблеми на малките и средните компании в ЕС, като някои дори не са в състояние да оцелеят, твърди проучване на европейски регулаторен орган, цитирано от ДПА.

Нарушенията на интелектуалната собственост намаляват с 34 на сто шансовете за оцеляване на малките и средни компании, посочват от Службата на ЕС за защита на интелектуалната собственост (СЗИС) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

40% от онлайн сайтовете за пазаруване разчитат на манипулативни практики

Тези компании по правило нямат капацитет да предприемат действия срещу фалшификаторите и могат да загинат под натиска на спада на продажбите, нанесените им репутационни щети и загубите на конкурентно предимство, се казва в проучването. Най-засегнати са производителите на облекла и модни стоки, играчки, парфюмерия и козметика, електроника и електрооборудване.

Фалшифицираните стоки идват най-често по пощата от Китай и Хонконг, като освен това са с ниско качество и създават рискове за здравето и сигурността на потребителите, посочват от СЗИС.

istock
istock

Около 15 на сто от малките и средни предприятия, които притежават права върху дадена интелектуална собственост, са станали обект на нарушения в даден момент, като делът нараства до 20 на сто при по-иновативните компании, според проучването.

Много случаи на фалшификация остават недекларирани, тъй като около 40 на сто от малките компании не следят пазарите за нарушения, тъй като не разполагат с подобни възможности.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg