Драстично поскъпване на ремонтите заради новите, по-високи цени на строителните материали. 

Само за 6 месеца ремонтните дейности са поскъпнали с над 30%. А причините са свързани, както с инфлацията, и с новите по-високи цени на строителните материали, така и с по-големите възнаграждения на майсторите и други фактори като: разходи за ток, транспорт и газ. 

Така минимум 20-25 хиляди лева трябва да отделите, за довършителни дейности на двустаен апартамент и минимум 40 хиляди лева – за по-голямо жилище. Ако пък ремонтирате стар – заради къртене, извозване и подмяна на инсталациите – с около 50 % повече.

Как да спестим от ремонта на жилището

Колко ще трябва да отделим за ремонт на нов и стар апартамент – провери NOVA.

Шпакловка и боядисване на стените, поставяне на плочки и паркет, монтиране на нови инсталации - последни щрихи преди Илиана Боюклиева да види новото си жилище напълно готово. Но не и последна сметка за това колко точно ще й струва всичко това. Тъй като довършителните работи по апартамента променят цената си всяка седмица

istock
istock

“Определено към настоящия момент цените доста варират и е доста трудно финансово да се планира. Може да се каже, че всеки ден се променят цените. От два месеца се опитвам да наблюдавам пазара и виждам, че има голяма разлика. Първоначално като разглеждах плочки беше около 100 лв. на квадрат, в момента е 150-160”, разказва Боюклиева.

Финалната сметка за всеки ремонт става все по-трудна, признават както търговците на строителни материали, така и самите майстори. 

Мними майстори мамят клиенти

“Поскъпнаха строителните дейности – както самият труд, така и самите материали за изпълнение”, казва Бобан Якимовски, управител на строителна фирма.

“Ние сме ежедневно изненадани от доставчиците и получаваме имейли за смяна на цени”, обяснява Ивайло Иванов, търговец на строителни материали.

Всяка седмица доставките на строителни материали в магазина на Ивайло Иванов идват на нови, по-високи цени, разказва той. Затова е принуден да актуализира ценоразписа всеки ден.

“Почти всеки ден доставчиците ни изненадват. Може би вече година цените вървят нагоре. Аз поръчвам някаква стока днес, утре ми идва на друга цена – по същия начин и към клиента: клиентът идва, вижда, че една стока струва Х, на следващия ден тя е Х+У цената”, обяснява Иванов.

istock
istock

Той разказва, че скокът в цените започнал сериозно да се усеща в началото на пандемията, когато част от доставките и дори производството на много от материалите били силно затруднени.

Колко доплащаме за ремонт на ново жилище

“Миналата година забавянията бяха огромни, стока нямаше, доставчиците не можеха да се заредят със стока от производителите; изчакваше се в рамките на няколко месеца, не се знаеше кога ще пристигнат – това само по себе си увеличи цените”, допълва още собственикът на магазина.

“Имахме един момент, в който нашите доставчици казваха – не можем да ви кажем колко струва, кога ще ви го доставим – но вие трябва да го платите сега”, разказва инж. Любомир Качамаков, Камара на строителите в България.

С това нагоре тръгват както цените на суровините, от които се произвеждат материалите за строителството, така и транспортът им до България, изчисляват от бранша.

До 40% по-скъпо излиза ремонтът на едно жилище

“В последната година по една или друга причина цените на материалите тръгнаха нагоре, в един момент даже неудържимо. Арматурата за една година – 35 %, дървеният материал е от 50 до 100 % ; изолационните материали – също са над 50 % и ако това се вкара в цената – ние имаме едни доста различни цени, от тези, на които работихме преди една година”, обяснява инж. Любомир Качамаков.

istock
istock

“Един контейнер беше около 1500 долара преди м.г. – а след това стигна 15-16 хил. долара – тази цена трябва да бъде избита в материали. Първо се усети при метала, който идваше от Китай – инструменти и т.н. – и е свързано един път с метала, един път с доставката до България”, казва собственикът на строителен магазин Ивайло Иванов. 

И резултатът на рафта в магазина му не закъснява:

“Материалите идват на минимум 30-40 % по-високи цени. Средно през 2 месеца – с 10-15 % нагоре – което значи, че повечето материали са достигнали двойни цени за една година” пресмята цената Иванов.

Още по-трудна става сметката и след шоковото поскъпване на енергията, изчисляват и търговците, и строителите.  

До 200 лв. по-малък данък, ако ремонтираме дома си

“След Нова година има бум на смяна на цените – точно заради тази причина – заради електроенергията, газта – производство на всичко е свързано с енергия – това трябва да бъде избито с цена. Сухи смеси, хидроизолации, латекси – това са продукти, които се произвеждат в България – от декември до сега сме ги увеличавали средно 2-3 пъти с по 10-15 %”, обяснява Ивайло Иванов.

istock
istock

Затова и вече е доста по-предпазлив в офертите, които дава на клиентите при покупка на материали. “Една оферта се дава за 2-3 дни– вече е много рисково да дадеш оферта на 5 дни.  Ако е за нещо по-глобално няма вариант да си направи сметката – поне засега докато няма някакво постоянство. Дори е невъзможно”.

 И допълва, че при повишаване на цените от страна на доставчика - майсторите също повишават цените

 По-високите разходи за плочки, паркет, латекс и бои - бързо се отразяват и върху цената на ремонтите, разказва Бобан Якимовски. През последните години активно се занимава с довършителни дейности на нови апартаменти. 

Бум на кредитите за ремонт

“Един ремонт – с труд, с материали – цялостно изпълнение – последните две години се увеличи с 20-30 %”, обяснява Якимовски, управител на строителна фирма. 

Професионалният майстор Александър Благоев пресмята, с колко са поскъпнали основните дейности при довършителните работи. 

По думите му разликата в цените на материалите започва да се усеща още от началото на миналата година.

istock
istock

“Ако материалите за ремонт на един двустаен апартамент са ми били 8 хил. лв. – сега са 15-16 хил. лв. – 30-40-50 до 100 % отгоре в зависимост от материала и това какво изисква собственикът”, пресмята Благоев.

Според изчисленията на Бобан Якимовски за последните месеци един ремонт е поскъпнал средно с минимум 30 %. Като крайната цена зависи както от квадратурата, така и от предпочитанията на собственика. Поне с 50 % отгоре пък струва ремонтът на старо жилище, казва още Якимовски.

За да справят с постоянното поскъпване на материалите, строителите настояват да могат да индексират цените си – дори и след сключен договор.

За да довършат навреме новото си жилище, българите все по-често прибягват и за кредит за ремонт, отчитат от своя страна банките. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg