Българите теглят по-големи кредити за ремонт на дома и покупка на автомобил.  Цифрите показват, че средната сума на заявките за потребителски кредити за ремонт на дома нарасна с 24,9% в сравнение с май-октомври 2020 г и достигна 8 460 лв.

Средният размер на заявленията за покупка на употребяван автомобил се увеличава с 19,7% до 8 596 лв. Това показва проучването „Потребителският кредит на българина“ на БНП Париба Лични Финанси в България.

Размерът на заявките за покупка на ново обзавеждане расте с 1 395 лв. до 5 067 лв. Експертите отчитат, че много често тези кредити за били използване за създаване на „домашни офиси“ или „класни стаи“, с които работата и ученето от дома да са по-приятни. Хората правеха и декоративни промени в жилищата си, за да разчупят монотонността, в която живеят след първото затваряне заради Ковид от март миналата година.

Исканията за кредити за покупка на обзавеждане отбелязват ръст с 33% до 5 616 лв., а за лечение – с 27,5% до 5 067 лв.

Българите преструктурираха семейните си бюджети и разходите по време на двата най-дълги периода на затваряне от началото на епидемията от Cоvid -19 – от ноември до май. Средствата, които бяха спестени от ресторанти, пътувания и транспортни разходи, бяха пренасочени към реализацията на проекти като ремонт на дома, покупка на по-висок клас употребявани автомобили и медицинско лечение, са изводите от проучването.

istock
istock

С 14,2% растат заявките за потребителски кредити за преструктуриране на разходите и стремежът за реализация на по-големи проекти от ноември 2020 г. до май 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г. Това означава, че хората са кандидатствали за средно за 8 074 лв., докато шест месеца по-рано сумата беше 7 071 лв.

За какви разходи да се подготвя, когато купувам имот

Според експертите на банката, дългото време, прекарано вкъщи, доведе до повишено желание за подобрение на жизнената среда и стандарт чрез покупка на ново обзавеждане и по-скъпи коли. Те напомнят, че много хора трябваше да покрият и увеличени разходи за медицинско лечение и възстановителни терапии след прекаран Ковид, или поради други здравословни причини.

Ограничителните мерки заради Cоvid -19 доведоха и до промяна на поведението на хората при заявяване на кредит. В периода ноември 2020 г.-май 2021 г. делът на заявките подадени онлайн надхвърли 50%, отчитат в банката.
 
Това показва, че българинът бързо се адаптира към новата среда при кандидатстване за потребителски кредит и активно използва дистанционни и онлайн канали.
 
От анализа се разбира, че 33,1% от заявките за потребителски заеми са за ремонт на дома, а 28,4% - за обединяване на задължения. Делът на най-търсените кредити не се е променил значително в сравнение с предходните шест месеца, което показва, че приоритетите на хората остават същите - уютен дом, разумно управление на семейния бюджет и притежание на по-добър автомобил.
 

istock
istock

Сред топ 10 цели на проектите са и пари в брой, лечение, покупка на мебели, семейни тържества, почивки, ремонти на автомобили и плащане на сметки.
В периода ноември 2020 г.-май 2021 г. беше отчетен ръст на средната сума на заявките за лечение. Промяната е от 27,5% от 3 973 лв. до 5 067 лв. Обяснението е пандемията, заради която се повишиха разходите на хората за лечение и възстановителни терапии.

Заради здравната криза, при която много хора загубиха работата си, се обяснява и ръстът на средната сума на заявките за плащане на сметки, като средната сума се увеличава с 28% и достига 3 120 лв.

В банката установяват, че мъжете кандидатстват за кредит за покупка и ремонт на автомобили, а жените – за семейни тържества и лечение.
В периода от ноември до май 50% от исканията за потребителски кредити са подадени от хора на възраст 30-49 години. В същото време заявките с най-висок среден размер - 9 932 лв., са подадени от хора на възраст 50-59 години. Така например, те са кандидатствали за най-големи кредити за обединяване на задължения - 11 796 лв., което е с 25% по-високо от средната заявка за такива проекти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg