Атрактивни оферти за безплатни минути, разговори в група, неограничен интернет и най-новите устройства на "срамно" ниски цени – с такива предложения мобилните оператори в България се конкурират за по-добри позиции и повече клиенти.

Каква е динамиката и започналата борба в цените на плановете на трите мобилни оператори в България: Vivacom, Telenor и Mtel, на фона на постигнатото днес споразумение между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на ЕС по плана за единен пазар в областта на далекосъобщенията, който предвижда отпадане на роуминг таксите от 15 юни 2017 година?

Дните на реална конкуренция на пазара на мобилни услуги в България, настъпиха със закупуването на мобилния оператор Globul от Telenor. Няколко месеца след навлизането на норвежката компания в България, мобилните оператори започнаха осезаемо да намаляват цените на абонаментните си планове.

В тази надпревара, в момента Vivacom предлага на промоция най-скъпия си план (Net&Call XXL) на тройно по-ниска цена от 99,99 лв. на 29,99 лева на месец. План включващ 2000 минути към всички оператори в страната и неограничен достъп до мобилен интернет (10000 MB на максимална скорост), при сключване на двугодишен договор. Цената на минута разговор, след изчерпване на включените е 0,10 лв.

След тях в конкурентната надпревара, в този планов сегмент, се нарежда Telenor. Компанията също пусна промоция на сходния си план ("Резерв Стандарт 99,99") от 99,99 лв. на 29,99 лв., добавяйки 2000 минути към вече включените 2000 (общо 4000) към всички мрежи и неограничен интернет (5000 MB на максимална скорост). Тук следва да се отбележи, че предлагат резерв от още 1000 минути към всички оператори и 5000 MB мобилен интернет на максимална скорост, но за целия период на договора, който трябва да бъде сключен за 2 години. Цената на минута разговор, след изчерпване на включените е 0,26 лв.

Mtel, като че ли засега изостава в това съревнование тъй като техния план в този сегмент ("Мтел безкрай 70"), който включва неограничен брой минути към всички национални мрежи и неограничен мобилен интернет (10000 MB на максимална скорост) е с цена от 70 лв. на месец.

До някаква степен, тази по-висока цена, спрямо преките конкуренти, може да бъде обяснена с включените 1000 минути за международни разговори към страни от ЕС, както и по 2000 MB мобилен интернет отделен за приложенията Facebook и Viber. И тук, валидността на посочените условия е при сключване на двугодишен договор. Цената на минута разговор, след изчерпване на включените е 0,30 лв.

По-всичко изглежда, че борбата за спечелването на българския потребител на мобилни услуги между Vivacom, Telenor и Mtel предстои. Това може само да ни радва. Най-накрая ще станем свидетели на истинска конкуренция между мобилните оператори!