45 милиона американци са напуснали работа през 2021 година - толкова много, колкото никога досега.

Теса Рейдън имала работа-мечта: била мениджърка в една културна фондация в Ню Йорк - с добра заплата, с жилище в Манхатън, с множество скъпи тоалети в гардероба. Но вече няма къде да носи елегантните си рокли - фондацията е преминала изцяло на виртуален режим. Теса вече не пътува из страната, за да посредничи на актьори да си намерят работа - седи си вкъщи плътно пред монитора, откъдето се опитва да организира финансови помощи за клиентите си, останали изведнъж без работа. А покрай това неизменно ѝ се налага да ги успокоява, да изслушва проблемите им, да им вдъхва кураж, съобщава Дойче веле.
 
"Само че аз не съм социална работничка", казва Теса. "Преди удоволствие ми доставяше най-вече директният контакт с хората, а това вече изобщо го няма. Вместо това трябва да се занимавам с неща, които са ми много трудни в емоционален план."

През лятото 33-годишната жена просто дърпа спирачката - и за първи път в живота си дълго време не прави нищо. Не е само тя: през 2021 година над 45 милиона американци са напуснали работа - толкова много, колкото никога досега.

Близо 70% от зависимите в САЩ не живеят на улицата, а имат работа. Най-честите зависимости са към опиоиди, алкохол, марихуана, кокаин и стимуланти. За бизнеса в САЩ това се превръща във все по-сериозен проблем.

Голяма част от напусналите работа са се оттеглили преждевременно в заслужен отдих - през 2021 година са се пенсионирали двойно повече хора, отколкото се е очаквало. Като например Скот и Мери Банкс от Джорджия: тя напуснала работата си като брокер на недвижими имоти, той - неговата като финансист. Заменили къщата си за кемпер и тръгнали на път. "По време на пандемията разбрах колко кратък може да бъде животът", казва 57-годишният Скот. „Не би ли било трагедия да очакваш пенсията с години, а после да умреш от някоя ужасна болест, преди да я дочакаш?"
 
Разбира се, съвсем не всички са напуснали доброволно работните си места. Жените с деца например просто нямаха избор, след като училищата и детските градини отведнъж останаха затворени, обяснява експертът по трудовия пазар Дейвид Блъстейн от Бостън.

Служители напускат заради по-високи заплати

"Смятам, че жените масово ще се завърнат на работа, след като пандемията отмине. Фактът, че толкова много жени напуснаха работа, е по-скоро временен феномен - в пандемията просто им се налага да се грижат за децата или за роднините си", казва експертът.
 

istock
istock

Най-засегнатите браншове
 
Междувременно свободните работни места са с милиони повече от хората, които търсят нова работа. Особено високи са квотите на напусналите в ресторантьорството, хотелиерството и търговията на дребно - тоест, при не толкова добре платените работни места, които в пандемията се оказаха особено застрашени, обяснява Дейвид Блъстейн. "Хората се отказват от проблемните работни места. А в резултат сега заплатите растат. Така трудещите се на практика ясно заявяват, че неолибералната икономическа политика от последните 40 години им е навредила", заключава експертът.
 
Сходно мнение застъпва и Теса Рейдън. Според нея работодателите вече започват да осъзнават, че трябва в по-голяма степен да отчитат потребностите на своите служители. "Смятам, че сега имам доста по-солидна база за преговори, отколкото преди пандемията", убедена е младата жена.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg