Новата управляваща коалиция в Германия иска да привлича всяка година по 400 000 квалифицирани работници от чужбина, за да помогне едновременно за облекчаване на демографския дисбаланс и на недостига на работна ръка в ключови сектори, предаде Ройтерс.

"Недостигът на квалифицирани работници е станал толкова сериозен, че това значително забавя икономическия ни растеж", посочи ръководителят на парламентарната група на Свободната демократическа партия Кристиан Дюр, в интервю за сп. "Виршафтсвохе".

Колко взимат хората с ниски заплати в Германия

"Можем да поставим под контрол проблема със застаряването на работното ръка само чрез модерна политика на имиграция", допълни той. Според него трябва възможно най-бързо да започнат да се привличат по 400 000 квалифицирани работници от чужбина.

istock
istock

В коалиционното споразумение социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, свободните демократи и Зелените се споразумяха по мерки, които да направят германския пазар на труда по-привлекателен за работници от страни извън ЕС, както и за повишаване на минималната почасова заплата.

Вдигат минималната заплата в Германия

По оценки на близкия с работодателите Германски икономически институт страната ще изгуби над 300 000 работници тази година заради броя на излизанията в пенсия, който е по-голям от този на навлизанията на пазара на труда. Очаква се тази разлика да се задълбочи до края на десетилетието.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg