Първи май е ден, в който да си припомним усилията за извоюване на трудови права преди години и за запазване на баланса между работещи и работодатели. Това мнение изразиха пред БТА вицепрезидентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Тодор Капитанов и конфедералният секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров.
 
Проблеми с работното време
 
Първи май е повод да посочим и тревогите, една от които е все по-честото неспазване на въпросния осемчасов работен ден, коментира вицепрезидентът на КНСБ.
 
Капитанов каза, че сред сигналите за нарушения най-голям брой са тези за неспазването на работното време, полагането на извънреден труд, работата без заплащане по време на празници и почивни дни, дори по време на отпуск. Той посочи липсата на кадри като една от причините за това. И добави, че усилията на синдикатите са насочени към това да се оптимизира работният процес и да не се допускат злоупотреби.
 
По думите на Загоров има тенденции за дигитализация и роботизация на работния процес, но човекът остава водещ фактор.
 
Колкото повече се развиваме технологично, вместо да се подобряват, условията на труд се влошават. В някои сектори ситуацията дори е непоносима, коментира той.
 
Загоров информира за кампанията на КТ „Подкрепа“ „НЕ на безобразните условия на труд у нас", която цели по-добър фокус на действията на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ).
 
Ще се въведат експертни съвети към всяка една териториална дирекция на ГИТ с участието на синдикални представители в тях. Ще се говори за статистика, злополуки, ще се насочват проверките в областите с повече нарушения, обясни той, като подчерта, че въпреки липсата на достатъчен капацитет в агенцията работят „качествени и самоотвержени хора“.
 

istock
istock

Опазването на живота и здравето на работното място е мисия на цялото общество, нашата кампания дава по-добър фокус на тази мисия, посочи Загоров.
 
Колективното трудово договаряне също е акцент в кампанията.
 
Сигнали при злоупотреби
 
Законодателството ни е много добре подредено, смята Александър Загоров от КТ „Подкрепа“.
 
Когато обаче то не се изпълнява и се заобикаля, това е нарушение. За да бъде спряно дадено нарушение, то трябва да бъде констатирано, което изисква за него да бъде сигнализирано, посочи Загоров. Той призова работещите да не премълчават проблемите.
 
Обръщам се към всички работници, които по някакъв начин са ощетени – членувайте в синдикатите, искайте от вашите синдикални ръководства да сигнализират за нередности. Констатираните нередности могат да се санкционират.
 
Хората от своя страна трябва наистина да знаят своите трудови права, да не позволяват да бъдат манипулирани и да се злоупотребява с правата им, смята също Тодор Капитанов от КНСБ. Той подчерта, че е необходимо да се изгради рефлекс да се информират синдикатите и държавните органи, когато се извършват закононарушения, за да могат те да бъдат санкционирани.

Кои са най-разпространените форми на недеклариран труд

Капитанов обърна внимание, че синдикатите реагират навреме, когато се променят закони в „ущърб на работниците“. Той отбеляза, че често се предприемат изменения в Кодекса на труда, но не се спазват европейски директиви.
 
За синдикатите е много озадачаващо как така България не спазва европейски разпоредби, като тази за криминализиране на дейности срещу правото на синдикално сдружаване, каза Капитанов.
 
Друг пример е полагането на труд в режим на сумирано изчисляване на работно време. Европейските директиви казват, че това следва да се случва само и единствено в предприятия с непрекъсваем режим на работа, а в България при такъв режим работят дори и в администрацията, което води до злоупотреби, поясни президентът на КНСБ.
 

istock
istock

По думите му при липса на защита на правото на сдружаване, по-трудно се реализира и колективно трудово договаряне, което Капитанов определи като „най-големия успех на синдикатите“.
 
Това е единственият начин, който гарантира, че хората имат по-високо заплащане, че са по-защитени на работното си място и са по-информирани за своите трудови и социални права, уточни той.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg