Една от петте най-разпространени форми на недеклариран труд у нас е осигуряване на работа на познати, роднини и приятели. Данните са от социологическо проучване възложено от Главната инспекция по труда, предаде БНР.

Освен да наема приятели и роднини най-честите форми на недеклариран труд, практикувани от бизнеса у нас, са осигуряване на временна допълнителна работа без договор, плащане на част от заплатата неформално на ръка, плащане на добавка към заплатата, също неформално или сключване на граждански договор, с който се прикрива работа на пълен работен ден. 

Всяка пета фирма у нас ще съкращава хора

С намаляване броя на заетите в предприятията се увеличава и ползването на този труд в микро, малките и средните предприятия той е най-разпространен.

Като най-рискови се оформят областите Кърджали, Враца, Велико Търново, Стара Загора, Бургас и Сливен, а икономическите сектори са строителство, селско, горско и рибно стопанство, хотелиерство, ресторантьорство, транспорт, складиране и пощи, операции с недвижими имоти. 

istock
istock

Наемането на работник на временна или допълнителна работа без договор се прилага от 2,5% от бизнеса, също толкова от анкетираните споделят, че са плащали част от заплатите неформално на ръка. 1,7% се наемали работници чрез включване на граждански договори, с които да прикрият пълен работен ден и най-често това се е случвало в хотелиерство и ресторантьорство.

Най-склонни да наемат недекларирано близки роднини и приятели са работодателите във Враца, Кърджали и Стара Загора.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg