Жените над 50 г. често са дискриминирани на пазара на труда. Те също така подценяват себе си и дори не смеят да кандидатстват за позиции, коментират психолози.
 
Често техните молби за работа негласно дори не се разглеждат, започвайки с определена цифра, която е ясна дискриминация. Тя не е коментирана широко. При жените главно заради менопаузата и заради стигмата за това, какво се случва в критическата на жената, всъщност започват да губят позиции”, обясни психологът Детелина Стаменова пред NOVA NEWS.

Затова и ако за определена позиция трябва да се избира между мъж и жена, се смята, че мъжът има много повече потенциал.

Назначават на временни договори жени и хора без образование

„Освен това остаряването при мъжете се приема много по-естествено. Сякаш мъжът с възрастта си си качва стойността за определени неща, да не говорим, че когато си на 50 г., е трудно да се развиваш или да ти се дават нови отговорности и хората бавно свалят и собственото си образование,защото са видели в собствения си личен пример, че едва ли ще отидат на по-високо място и съответно не инвестират в образованието”, допълни Детелина Стаменова.
 
Повечето жени над 50 г., които кандидатстват за работа, често не получават никаква обратна връзка.

istock
istock

„А от компаниите не им се обаждат, защото няма какво да им кажат. Старостта не се харесва явно. Има един такъв мъглив период, който е между 50 г.-70 г. , в който не само холивудските звезди, но и най-обикновените български звезди, които светят в своите семейства и огряват готвене, чистене и обгрижване, всъщност са невидими, защото това по подразбиране се очаква от тях да го свършат”, коментира още психологът.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg