Международната организация на труда изчислява, че милиони мигранти са загубили работата си в резултат на коронавирусната пандемия. Те ще се върнат в родината си, където отново ще бъдат изправени пред безработица.

Работниците-мигранти са особено засегнати от пандемията и произтичащия от това икономически застой. Международната организация на труда (МОТ) в Женева заяви, че милиони, които са загубили работата си, са принудени да се върнат в родните си страни.

"Много често загубата на работа означава и загуба на разрешение за пребиваване", каза пред журналисти експертът на МОТ по правата на труда Мануела Томей.

Очаква се сериозен спад в средствата, които пращат мигрантите у дома

Тя апелира към правителствата да реинтегрират завръщащите се в националните пазари на труда.

"Това е потенциална криза в рамките на криза", предупреди Томей. Защото много страни на произход са слабо подготвени да приемат завръщащите се.

istock
istock

Според оценките на МОТ, 164 милиона работници мигранти по света - почти половината от тях жени - представляват 4,7 процента от глобалната работна сила.

По време на пандемията COVID-19 много от тях не можаха да се върнат у дома поради забрана за пътуване и останаха в приемащите страни.

Досега, според МОТ, повече от 1,2 милиона работници са се завърнали в Непал, Бангладеш, Индия, Индонезия и Мианмар. Много от тях бяха наети в Близкия изток. Агенцията по заетостта на ООН призовава държавите, които биха се възползвали от чуждестранните работници, да се справят с проблемите заедно със страните на произход.

Много от мигрантите, които останаха в приемащите страни, също изпаднаха в бедност, след като загубиха работата си вследствие на кризата. Те имат нищожно социално осигуряване и почти никакви пари за настаняване и храна. Други мигранти ще трябва да приемат намалени заплати.

Роднините в техните страни ще трябва да живеят с рязък спад на паричните преводи. МОТ очаква спад от 110 милиарда щатски долара (около 97 милиарда евро) в сравнение с 2019. В резултат световните парични преводи се свиха с около една пета. МОТ използва оценки на Световната банка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg