От 2021 г. насам Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) ежегодно планира по 2000 проверки в обекти на контрол в цялата страната, които са оценени като високорискови по отношение прилагането на трудовото законодателство. Това съобщиха от агенцията по време на заключителна онлайн пресконференция по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ".

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

ГИТ: Работодатели с платени санкции няма да получават удостоверения за липса на нарушения

Проектът е започнал през 2016 г. и основната му цел е повишаване на капацитета на ИА ГИТ за ефикасно осъществяване на нейните функции. В рамките на дейностите е направен регистър на рисковите обекти за контрол, разработени са въпросници за самоконтрол, обучени са над 300 служители за работа с въпросниците и методиката за планиране на дейността.

Създадена е електронна библиотека с полезна информация за инспекционна дейност. Въведени са обучения и в областта на международната трудова експлоатация. 

Чрез проекта са се разработили и практики, насочени към борба със сивата икономика и недекларираната заетост в предприятия. В резултат на дейностите ежегодно са предоставени над 200 000 образци на т.нар. еднодневни трудови договори.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg