11% от българските работодатели окачват да увеличат броя на служителите си, а 1% от тях планират намаляване през второто тримесечие на тази година.

87% не предвиждат промени в тези посоки, сочи изследване на ManpowerGroup.

То е проведено сред 620 работодатели от България. Те отчитат скромни перспективи за наемане в периода април-юни.

"Въпреки че намеренията за наемане са умерени, обзорното изследване е стабилно и положително, като работодателите във всички региони и почти всички индустриални сектори очакват леко увеличение на работната сила през следващите три месеца", каза Иван Шербанов, оперативен мениджър на ManpowerGroup България.

"Все още е прекалено рано да се предвиди потенциалното влияние на коронавируса върху наемането на служители в глобален мащаб, но реалността днес е, че безработицата остава ниска на много пазари и организациите по света все още трудно намират хората с точните умения.

Предвид силната конкуренция, най-добрите компании вече започнаха да предлагат холистични пакети от придобивки, включително повече вътрешнофирмени обучения и предизвикателни кариерни възможности, докато дават свобода на служителите да изберат кога, къде и как да си свършат работата."

Очакванията са през следващото тримесечие нивата на заетост да се увеличат в шест от седемте индустриални сектора.

Работодатели посочват какви кадри търсят в онлайн анкета

В "Строителството", плановете за наемане се подобряват с 3% в сравнение с предишното тримесечие. Темповете на наемане се очаква да се подобрят и в сектор "Търговия на едро и дребно".

Работодателите от "Хотелиерство и ресторантьорство" споделят най-слабите си планове за наемане през второто тримесечие с прогноза -1%.

За периода април-юни се очаква най-слабият пазар на труда в сектора на промишлеността за последните пет години. Нетната прогноза за заетостта е 8% увеличение, като намалява с 2% до 5% на годишна база.

Manpower
Manpower

През второто тримесечие на 2020 се очаква увеличение на работната сила във всички пет региона. Най-силни са перспективите в морската ни столица, където нетната прогноза е 11% увеличение.

За Пловдив се предвижда ръст на работниците от 10%, за Бургас е 8%. В Русе и София са съответно 3% и 1%.

Работодателите от най-големите компании (с над 250 служители), отчитат най-оптимистични перспективи за наемане през следващото тримесечие с нетна прогноза на заетостта от 19% нагоре.

Останалите - средно големите и малките предприятия - очакват по-малко увеличение на заетостта с прогнози от съответно 7% и 5%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg