Равнището на регистрирана безработица в страната през ноември е от 6,7 на сто, като това е най-ниската регистрирана стойност след края на извънредното положение на 13 май 2020 г., показват последни данни на Агенцията по заетостта.

Най-търсените професии през месеца са: монтажници; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт.

Фирмите търсят още  квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; продавачи; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); персонал, полагащ грижи за хората; стопански и административни специалисти и др.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 12 386, които са с 9,3% повече от тези, заявени през ноември 2019 г. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (36,3%), следват административните и спомагателните дейности (12,8%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (11,8%),  хотелиерството и ресторантьорството (7,2%), строителството (7,2%) и държавното управление (5,4%).

istock
istock

В края на месец ноември регистрираните безработни в бюрата по труда, според Агенцията по заетостта, са били 218 840, което е с 9 069 лица по-малко от октомври. На годишна база обаче увеличението е с 29 366 лица.
 
За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през миналия месец са се регистрирали нови 29 105 безработни лица, както и други 558 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери.

В кои сектори наемат работници

През ноември броят на започналите работа безработни лица в нашата страна достигна 17 343, което представлява ръст с 13% спрямо същия месец на миналата година.
 
От започналите работа през миналия месец 87,5% са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 25,5% от всички започнали работа, следвани от търговията – с 16,3%, хотелиерството и ресторантьорството – 8,0%, държавното управление – 6,3%, строителството – 5,3%, и др.
 

istock
istock

През ноември работа на субсидирани работни места са започнали 2 165 безработни лица от рисковите групи – 412 по програми и мерки за заетост и 1 753 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, показват още данните на агенцията по заетостта.
 
В същото време схемата „Заетост за теб” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, която стартира през месец юли като антикризисна мярка, е осигурила заетост на 6 804 лица, като само през ноември са сключени трудови договори с нови 683 безработни.
 
Антикризисните мерки за краткосрочна подкрепа на заетостта, популярни като трети дизайн на мерките 60/40 или 80/20 или „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, осигуриха запазването на заетостта на повече от 300 хил. заети лица от май до края на ноември, посочва още Агенцията по заетостта.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg