Плодовете по шотландските полета може да бъдат оставени да изгният, тъй като коронавирусът и Брекзит се очаква да доведат до хроничен недостиг на работна ръка, пише в. "Таймс".

Ягодите и малините на страната са смятани за едни от най-добрите, а секторът за меки плодове генерира около 120 милиона паунда всяка година.
 
Основната част от работниците, които традиционно събират реколтата, се завърнаха в Източна Европа заради Брекзит, а Полша, Румъния и България са блокирани заради COVID-19.
 
Националният фермерски съюз на Шотландия призова местните хора, които са загубили работата си в сектора на хотелиерството и ресторантьорството заради епидемията, да запълнят този недостиг.

Председателят на съюза Андрю Маккорник каза: "Това са безпрецедентни времена и гледката на празни рафтове в някои магазини - и големи, и малки, ясно показва несигурността и безпокойството, пред които са изправени много хора в нашата страна".
 

istock
istock

"Задават се огромни проблеми около работната ръка, особено за нашите производители на меки плодове и зеленчуци, обмислят се нови начини за набиране на персонал. Тези, които са загубили работата си или са в неплатен отпуск в сектора на ресторантьорството, се търсят, за да може да се осъществят засаждането и събирането на реколтата", допълни той.
 
Пред членове на съюза той каза: "Има растящо безпокойство в градинарския сектор за възможността граждани на ЕС да пътуват до Шотландия за сезонна работа във фермите. Предвид че много страни са блокирани, включително Полша, Румъния и България, може да е почти невъзможно каквито и да е работници, които все още имат желание да дойдат във Великобритания, да пътуват".

86 000 работници в София вече са засегнати от кризата

Германия също обмисля мерки за сезонните работници от Източна Европа, за да се избегне недостигът на работна ръка в редица селскостопански сектори след ограниченията за пътуване, наложени заради коронавируса, заяви министърът на земеделието, цитирана от "Ройтерс".

Германският министър на земеделието Юлия Кльокнер, член на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, каза пред репортери, че работи по мерки, които да гарантират, че сезонните работници все пак ще могат да отидат в Германия и да работят по полетата ѝ.

istock
istock

Кльокнер отбеляза, че вече е разговаряла с "Луфтханза", за да разбере дали сезонни работници могат да влизат в страната въпреки ограниченията по някои граници.

Предложението се основава на предварителното условие, че сезонните работници трябва да са здрави и да могат да предоставят медицинско доказателство, че не са заразени с вируса, добави министърът.
 
Друга идея е временно да се смекчи ограничението за времето за сезонните работници, които в момента могат да работят максимум 70 дена, допълни тя.
 
Правителството обмисля и стимули за хората от сектори, където работата в момента е в застой заради коронавируса, така че временно да сменят работата си и да работят в селското стопанство, посочи Кльокнер.
 
Германският земеделски сектор разчита на около 286 хил. сезонни работници всяка година основно от страни в Източна Европа, като Полша, Украйна и Румъния.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg