В София има 86 хиляди моментално засегнати работници от извънредното положение, без да се включват работещите от къщи, които не губят доход моментално.

Това се посочва в  Доклада „Оценка на влиянието на COVID-19 върху икономиката на София“, разработен от направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ на Столичната община (Innovative Sofia) и Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (Invest Sofia) с подкрепата на Института за пазарна икономика.

София има най-добрия пазар на труда в България и според ИПИ има относително голяма възможност да поеме новосъздадената в рамките на кризата безработица. Наетите в столицата лица са над 650 000 и ударът върху техните доходи и заетост ще е различен в зависимост от сектора, в който работят.

istock
istock

Най-силно засегнати ще бъдат работещите в хотели и ресторанти - 35 хил. наети и в културата -  - 10 хил. души.

● Преработваща промишленост - 67 хил. наети. Краткосрочният удар все още не е толкова силен. Промишлеността все още работи, но прекъсването на веригите на доставки, както и общото свиване на търсенето на големите експортни пазари ще има негативен ефект през 2020.

● Строителство - 45 хил. наети. В строителството ударът също не е толкова силен, тъй като работата по обектите не е забранена; голямо значение има продължителността на действащата забрана за сделки с имоти; това, заедно с неизбежното отлагане на инвестиционни решения, ще даде ефект през 2020.

● Търговия - 152 хил. наети. Краткосрочният удар е различен в зависимост от търговските обекти. По-сериозен е ударът върху търговията със стоки, различни от хранителни. Търговията с луксозни стоки е най-засегната.

● Транспорт - 68 хил. наети. Транспортът ще бъде силно ударен. Градският транспорт продължава със същия интензитет, но намаляват приходите поради спада в ползвателите.

● Операции с недвижими имоти - 11 хил. наети. Силно ограничаване на сделките.

istock
istock

По-слабо засегнати се очаква да бъдат наетите в:

● Електроенергия и води, отпадъци - 23 хил. наети. Слаб краткосрочен ефект.

● ИКТ - 77 хил. наети. Не се очаква много силен удар в краткосрочен план.

● Професионални дейности - 47 хил. наети. Ударът е по-мек, поради работа от вкъщи.


София с мерки за спасяване на бизнеса

● Здравеопазване и социална работа - 27 хил. наети. Повече работа в краткосрочен план.

● Административни дейности - 66 хил. наети. Ударът е по-мек, поради работа от вкъщи.

istock
istock

По инициатива на Асоциацията на Българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) и Българското конгресно бюро (БКБ), Zangador и Travel Academy проведоха проучване с над 1000 представители от туристическия бранш (много от които от София). Проучването е актуално към 11.03.2020 и към тази дата:

● 87,7% от анкетираните бизнеси вече имат сериозен спад в оборота

● 86% от анкетираните очакват бизнес спада да продължат поне до май

● 78% от фирмите изпитват проблеми с ликвидността

● 57% планират да освободят персонал.

През седмицата на 16.03.2020 много туристически компании в София вече са започнали да съкращават персонал. Сходни данни идват и от бюрата по труда, които отбелязват значителен ръст на новорегистрираните безработни – в пъти по-висок в сравнение със същия период през 2019.
 
Според World Travel and Tourism Council, ако пандемията продължи 3 месеца (т.е. до юни), туризмът на световно ниво ще загуби поне 25% процента от приходите си, а 12-14% от работната ръка ще бъде съкратена.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg