Столичната община създава временен икономически съвет, в който ще бъдат изработени мерки за подкрепа на бизнеса в София.

Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова в профила си във Facebook.

Една от тях е да се създаде фонд с 1 милион лева за банкови гаранции за кредити на малки и средни фирми, засегнати от кризата." Този финансов инструмент ще е към Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия", поясни Фандъкова.

Друго от предложенията е наемателите на общински имоти, чиито обекти не са работили по време на извънредното положение, да бъдат освободени от наем, както и да бъдат освободени от такса тротоарно право тези търговци, които са затворили обектите си за периода.
 
С два месеца се удължава срокът за плащане с отстъпка на местните данъци за недвижимите имоти и МПС.
 
Досега отстъпката от 5% се ползваше до края на месец април, а сега срокът ще е до края на юни.

istock
istock

Кметът обяви още, че бюджетът на Столичната община ще трябва да бъде актуализиран заради извънредните разходи и намалените приходи в следствие на разпространението на коронавируса в страната и мерките срещу него. Ще бъде ревизирана и инвестиционната програма на местната власт.

В началото на февруари Столичният общински съвет гласува бюджет в размер на 1,722 млрд. лв., а капиталовата програма бе размер на 475 млн. лв.

Отстъпка за данък сгради и МПС – до 30 юни

От общия бюджет делегираните държавни дейности са в размер на 555 млн. лв., собствените приходи са на стойност 782 млн. лв., което трябваше да е с 57 млн. лв. повече спрямо 2019 г.

При данъчните приходи бяха планирани 388 млн. лв или ръст от 36 млн. лв. При неданъчните приходи очакванията бяха за 393 млн. лв. или с 21 млн. лв. повече от 2019 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg