10 основни правила трябва да спазват начинаещите трейдъри, ако искат да са успешни, посочват от Trader.bg. Освен до своите специалисти, от платформата се допитаха до някои от дългогодишните си клиенти за това какви съвети за търговия биха дали на база на своя богат опит в сделките. 

Според Пламен Пейчев, главен дилър на Trader.bg, е хубаво хората, които търгуват да спазват следните правила:

1. Започнете с демо сметка. Това ще ви даде възможност да се обучавате, да усетите движенията на пазарите, да се запознаете със самата платформа, да тествате собствените си реакции и емоции, но без да рискувате реални пари.

2. Никога не играйте с пари, взети назаем от роднини или приятели. Заради мисълта, че рискувате средства, които не са ваша собственост, решенията за сделки ще бъдат диктувани от емоциите и страха, а не от разумните анализи и преценки.

3. В началото търгувайте с по-лесни за анализиране активи. Дори и да ви се иска да търгувате с акциите на ваши любими световни компании, не го правете още докато сте начинаещи. Започнете със злато, петрол и валути, тъй като са по-лесни за анализиране. Например, за да вземеш решение как да търгуваш евро/долар, трябва да знаеш какъв е фундаментът, какво се случва в Европа, какво се случва в Америка. Ако обаче искаш да търгуваш с акции, трябва да си запознат освен с икономиката на страната, в която се намира компанията, но и със самия пазар, в който оперира, с бизнеса й, с бизнеса на конкурентите й и т.н.

4. Изгответе си стратегия предварително. Следвайте я, без да я променяте. Още преди да отворите пазарна позиция, вземете решение каква ви е целта – колко искате да спечелите и колко сте склонни да загубите от тази сделка. След като определите тези 2 граници, не ги променяйте в хода на търговията, тъй като тогава действате много по-емоционално и вероятността да сгрешите е по-голяма.

5. Поставяйте си „стоп поръчки”. „Стоп поръчките” са един от най-важните инструменти за предпазване от загуби. Чрез тях предварително задавате колко най-много можете да си позволите да загубите и в момента, в който нивото е достигнато, поръчката се изпълнява и вие излизате от сделката в рамките на определения от вас минимален праг на загуба.

6. Не се поддавайте на емоциите. Най-добрите трейдъри са не най-знаещите, а най-дисциплинираните.Не се самозабравяйте и помнете, че не сте по-голям от пазара. И когато губите и когато печелите, имайте волята да си затворите позицията навреме, в границите, които предварително сте определил, не се поддавайте на алчност или паника.

Георги Ваклинов търгува на Trader.bg от 7 години. На 30 години е, по професия счетоводител. За този тип инвестиция разбира от чуждестранни интернет сайтове. Решава да опита, тъй като не се изисква голям първоначален капитал (200 лв. е минималната първоначална сума), а и може да го прави на компютъра вкъщи. Първоначално започва да търгува с валутни двойки като EUR/USD и отделя доста време всеки ден. След това се пренасочва към търговия със злато и сребро, която е по-дългосрочна, и не му се налага непрекъснато да следи пазара. Не спира да чете статии и мнения на специалисти, както и да анализира графики. Прочел е и няколко книги. Определя се като печеливш трейдър. „Когато нещата вървят в правилната посока, бих могъл да се издържам с доходите си от търговия, обяснява Георги. Но има и загуби, които трябва да се преодоляват най-вече психически”, предупреждава той.

Ето какви са неговите съвети към начинаещите трейдъри:

7. Приемете първата внесена сума реални пари като такса за обучение. Ако гледате на първите заделени за търговия средства като такса за обучение и професионално развитие, то ще избегнете психологическото затормозяване, че може да ги загубите. Така търговията ще ви върви много по-добре. Ако не се притеснявате за тези средства, ще допускате по-малко грешки.

8. Първо се опитайте да запазите капитала си, след това мислете за печалби. Естествено е човек, който все още няма опит в онлайн търговия на световните финансови пазари, да допуска повече грешки от един опитен играч. Затова е реалистично първата цел, която си поставя начинаещият, да бъде да успее да ограничи загубите и да запази капитала си. Ако се справи с това, е сигурно че рано или късно ще започне и да печели.

9. Не вярвайте сляпо на чуждите прогнози или препоръки. Опитвайте се да правите собствен анализ и да развивате усет за пазара. В началото, докато се учите е важно да следитеанализите и прогнозите на специалистите. В същото време обаче, се опитвайте да изграждате свое мнение и сами да разчитате посоката на пазара. Постепенно трябва да се научите сам да правите своите анализи, без да ползвате чужди съвети.

Росен Чолаков е консултант по европейски програми. Преди около 15 години чете американски роман, в който главният герой, писател, изкарва допълнителни доходи като играе онлайн на Нюйоркската борса.

„Това ме впечатли много като една възможност да печелиш, без да зависиш от своите работодатели и да ставаш жертва на отблъскващата конюнктура у нас, обяснява Росен. През 2008 г. започва да търгува на световните финансови пазари през платформата Trader.bg. В началото 4 месеца играе на демо сметка и след като попада няколко пъти в класацията на 20-те игачи с най-добри резултати, решава да опита и с реални пари.

"Престраших се с 1500 лв. и след пет седмици «изгорях». Три месеца по-късно стартирах отново и оцелях. След това щафетата пое съпругата ми, Кристина."

„БФБ, банковите депозити и другите инструменти за инвестиране, които се предлагат на нашия финансов пазар, зависят изключително от българската стопанска и финансова действителност, която, уви, е твърде изкривена. През 2008 г. балонът се спука и броени месеци след това кризата срина акциите на борсата и нас. Колкото до депозитите – независимо, че предлаганите лихви станаха високи, те не могат да гарантират доходността от търговията чрез платформата. Няма я и тръпката да рискуваш, да бъркаш и в крайна сметка да успееш да спечелиш, благодарение на знанията и интуицията си", споделя Росен. А Кристина допълва, че много й харесва да се събудят сутрин и да установят, че са спечелили 400-500 лв. от някоя позиция, докато са спали.

Според Росен и Кристина трябва да се спазва едно основно правило при търговия:

10. Не отваряйте позиция с всичките пари, които имате. Особено когато сте все още начинаещи, използвайте не повече от 15-20% от средствата си в една сделка. По този начин ще се предпазите при евентуални големи сътресения на пазара и ще има с какво да откриете следващата си позиция.

„Ние не играем с повече от 15-18% от средствата, които сме депозирали. Тази предпазливост ни осигурява необходимия буфер при големи трусове на валутните пазари. А печалбите, малко по малко, растат. Макар и неголеми, за близо три години, те общо вече се измерват с петцифрено число", допълва Кристина.

Информацията не е препоръка за сделки с финансови инструменти.