С 10-15 лв. ще скочат летните сметки за топла вода на столичните абонати на софийското парно, научи „Монитор”. През миналата година в месеците без парно средно те са плащали 40-50 лв.

Сега с шоковото поскъпване с почти 30 на сто на природния газ, който внасяме от Русия, те ще достигнат 50-60 лв. Към тях можем да добавим и поне няколко лева за сметките за изхарчените кубици студена вода, която също поскъпна в София с 18% от 1 април, защото въпросните цени на топлофикацията касаят само подгряването й.

Парно и топла вода скачат средно с 25% от 1 април 

 

Топлофикация ни дере с лихва върху нулеви сметки 

 

Топлофикация събрала 15 млн. лв. от длъжници

 

Новата цена на синьото гориво стигна 371 лв. за 1000 куб. м без ДДС и акцизи или малко над 39 лв. за мегаватчас. В същото време цената на топлоенергията, добита със същия този природен газ излиза почти двойно по-скъпо -76,81 лв. за мегаватчас без ДДС. Въпросната цена се очаква да бъде одобрена от КЕВР до края на седмицата.

От столичната топлофикация обясниха, че няма да засичат водомерите за топла вода и разпределите на радиаторите на абонатите си, а ще изчисляват поскъпването в последния месец на отоплителния сезон по одобрена методика.

За периода от октомври до края на март софиянци са плащали най-малко за единица топлоенергия от 64,52 лв. без ДДС за времето от началото на 2009 г. досега, сочи проверка на „Монитор”. През миналата година цените на столичната "Топлофикация" първото тримесечие бяха 70,80 лв./мвтч, а за второто - 66,81 лв.

Най-скъпа е била топлоенергията на абонатите на софийското парно през второто полугодие на 2012 г. Цената на мегаватчас без ДДС тогава стигна 107,70 лв., а заедно с косвения данък във фактурите единицата енергия излизаше на потребителите по 129,24 лв.

По това време природният газ достигна най-високата си стойност за периода и „Булгаргаз” продаваше на клиентите, свързани към мрежите ниско налягане 1000 куб. м по почти 741 лв. без ДДС (79,64 лв. за мегаватчас).

Почти стотарка достигаше тази цена и през първото тримесечие на 2013 г., след което започна постепенно да пада. Поевтиняването бе прекъснато в края на миналата седмица.

Големите колебания на стойността на природния газ за последните над 8 години не доведоха обаче до осезателни промени в продажните цени на дребно на хляба.

Обикновено, когато се зададе поскъпване на синьото гориво, отделни производители алармираха за предстоящ скок на насъщния. Заради силната конкуренция обаче промените в цените хляба бяха в рамките на стотинки.

По данни на Системата за агропазарна информация (САПИ) на МЗХ от пролетта до края на 2012 г., като природният газ бе над 700 лв. за 1000 кубика, цените на дребно на килограм бял хляб са били в рамките на 1,35 - 1,43 лв.

През последните 2 тримесечия на 2016 г. и първото на тази година, когато синьото гориво бе най-евтино, цените на насъщния са били в рамките на 1,35-1,36 лв./кг, сочи още статистиката.