Близо 300 хиляди българи купуват услуги от сайтовете за колективно пазаруване, твърдят експерти. Това е един от най-новите и в последно време най-популярни начини за пазаруване на по-ниски цени от 30 до 70 процента.

Към момента у нас има около 40 такива сайта, като непрекъснато се разкриват нови, съобщи Теодор Кафеджиев, маркетинг мениджър на портал, който обединява всички тези сайтове - http://www.vsichkioferti.bg/.

Оборотът на сайтовете за колективно пазаруване през април възлиза на близо 2 млн. лева. Един такъв сайт ежедневно привлича между 50 и 100 хиляди посетители, а редовно регистрираните потребители са около 300 хиляди.

Най-често пазаруват жени - 81 процента, а най-активни са работещите хора на възраст между 25 и 34 години.
 
Сайтовете за колективно пазаруване са най-използвани в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, посочи Кафеджиев, цитиран от БТА.

У нас този тип пазаруване става популярен преди около година. В сайтовете се предлагат различни оферти на промоционални цени, като идеята е да се събере по-голям брой купувачи, които да се възползват от намалението.

Пример за колективно пазаруване е оферта, която предлага билет за театър с 50 процента намаление, при условие, че бъдат сключени най-малко 7 сделки. При достигане на тази бройка сделката става активна и поне седем души ще могат да отидат колективно на театър с наполовина по-евтини билети.

При други сайтове интернет пространството се използва за по-систематизирано представяне на различните промоции. Така могат да бъдат намерени изгодни оферти за козметични услуги, екскурзии, вечери в ресторанти, ваучери за магазини, СПА процедури, нощувки в хотел и др.

Сред най-изгодните офертите са 10 минути солариум за 1 лв, пуканки и кино за 3 лв, пица за 1 лв, фотоепилация за 5 лв, кола маска за 8 лв, масаж за 10 лв, прическа за 10 лв и много други.
От промоциите могат да се възползват и мъжете, макар и в по-малко варианти. Предлага се, например, автомивка плюс голяма пица за 12.90 лв. Сред другите оферти са изпиране на тапицерията на кола, машинно полиране на детайл от автомобил, посещение на футболно игрище, голф урок, фитнес тренировки, ремонт на стена, фотоепилация за мъже.

Има и някои по-нестандартни и екстремни предложения за намаления - унищожаване на хлебарки, отпечатване на визитки, курс по здравословно хранене, водолазно гмуркане, скок с
парапланер, разходка със самолет.

От сайтовете съветват внимателно да бъдат проучвани и прочетени условията на офертите за екскурзии и почивки.

Отзивите до момента сочат, че не всички представят много коректно цените на предлаганите оферти.

За да гарантират качеството на услугите, които предлагат, някои сайтове изплащат парите на две части, когато се уверят, че клиентът е останал доволен.

Плащането става по банков път, ePay, eBG, Easy pay, куриер, банкомат или виртуален посттерминал.