Идеята за ограничаване на разходите за домакинството не е никак лоша, като се замислите колко пари може да спестите, ако промените някои от навиците си на пазаруване за дома. Некоординираните покупки костват излишен разход, това може да се ограничи с премахването на тези няколко навика:

1. Пазаруването без списък – Ако се лутате из магазина без списък, има риск не само да закупите нещо, което не ви трябва, но и да пропуснете да вземета нещо от първа необходимост. Направете план за атака и тогава се впуснете в бойното поле на продуктите в супермаркета.

2. Купуването на неща, които вече притежавате – Проверете гардероба и хладилника преди да се запътите към магазини и преценете от какво се нуждаете и от какво не. Ако купувате безрасъдно крупни количества сладкиши без да знаете, че всъщност притежавате 2 шоколада и 4 вафли, или просто „за да има”, вероятно няма да можете да спестите пари.

3. Излизането на пазар с повече пари, отколкото са нужни – Никой не може да похарчи пари, които не притежава, затова вземете със себе си в магазина толкова, отколкото е нуждаете за определените покупки. Може в края на месеца да се изненадате приятно от останалите 20 лв., които сте оставили у дома при последното пазаруване.

4. Пазаруването без изготвен „домакински бюджет” – Независимо дали делите разходите си с други членове на семейството или харчите само за себе си е необходимо да направите разчет на парите си за месеца. Ако искате да спестите пари е нужно да сте наясно колко може да си позволите да изхарчите за вечер в ресторанта, автомивка, в магазина за обувки и т.н.