Райфайзенбанк стартира предлагането на нова услуга – изкупуване на златни и сребърни артикули от физически лица. Банката започва изкупуване на инвестиционно злато – монети и кюлчета, както и на бижута, и на други изделия от жълто злато и сребро, които отговарят на определени условия.

Изкупуването на златните и сребърните артикули се извършва в специално оборудван офис на Райфайзенбанк на бул. Арсеналски 11 в София, където на място, пред погледа на клиента, се извършва анализ на метала чрез най-съвременна и точна апаратура – рентгенофлуорисцентен апарат.

Клиентите на банката – пълнолетни физически лица могат да продадат от свое име и за своя сметка инвестиционно злато  - монети с проба 900/1000 и по-висока, които са отсечени след 1800 г., както и златни кюлчета с проба 995/1000 и точно определено тегло.

Райфайзенбанк изкупува и изделия от жълто злато, които не отговарят на изискванията за инвестиционно злато с проба 499.9/1000 (12 карата) и по-висока – например бижута. Освен злато клиентите могат да продадат и изделия от сребро с проба от 900/1000 или по-висока.

Банката няма да изкупува изделия, които представляват културна ценност, инкрустирани са с камъни или са съставени от различни метали в комбинация с жълто злато и/или сребро. Банката не изкупува златен пясък, и друго злато различно от жълтото злато.

Цената за изкупуване на злато и сребро е съобразена с движението нацените на ценните метали на световните борси, като банката ще обявяваактуални котировки по няколко пъти на ден. Благодарение на внедрената апаратурата, клиентите получават точна информация за теглото, пробата, карата и химичните елементи, съдържащи се в изделието. За продажбата на златния си артикул е необходимо гражданите да предоставят документ за самоличност, а анализът на  изделието от благороден метал отнема не повече от няколко минути.

Освен услугата изкупуване на артикули от благородни метали, Райфайзенбанк предлага и инвестиционно злато, закупено от Райфайзен Централбанк Австрия, под формата на златни кюлчета и монети, отсечени в Австрийския монетен двор. Райфайзенбанк предлага и възможност за обратно изкупуване на златните кюлчета и монети, закупени чрез нея.

Закупените златни кюлчета и монети се съхраняват в сейф на Райфайзен Централбанк Австрия АГ (РЦБ) и не се доставят физически на клиента. Банката предоставя възможност на клиентите да закупят и изделия от благородни метали – монети, кюлчета, медальони и др. в 115 офиса в цялата страна.

Райфайзенбанк предлага на своите клиенти възможността да инвестират и в т.нар. Борсово търгувани фондове, базирани върху злато, предоставяйки им конкурентни комисионни, удължено време за обслужване на поръчките, пазарни котировки и компетентно обслужване. Това е алтернатива на традиционната инвестиция във физическо злато и ценни метали. Пазарът на борсово търгувани фондове е една от най-бързо развиващите се ниши през последните десет години. Редица водещи институционални инвеститори и хедж фондове използват този вид инструменти при формирането на инвестиционните си портфейли.

Борсово търгуваните фондове базирани върху злато и добиващи ценни метали производствени компании се администрират от утвърдени дружества с висок авторитет и екстензивен опит на капиталовите пазари. Голяма част от тях са свързани с банкови институции. Борсово търгуваните фондове се котират на водещите световни борси и в голямата си част се търгуват като обикновени акции.