Средната номинална цена на бензина, продаван в България през второто тримесечие на 2018 г. е 1.14 евро за литър.

Това е най-ниското ниво, отчетено сред всички държави членки на Европейския съюз. Данните са на Bloomberg, като агенцията следи цените на масовия бензин А-95 в 61 държави по целия свят.

Въпреки че бензинът в България е най-евтиният в ЕС, шофьорите у нас имат най-малък достъп до него от гледна точка на възможностите си да го купят.

Данните на Bloomberg показват, че един литър А-95 струва 5.46% от средния дневен доход в България. Най-близо до това ниво е Румъния, но заради по-високите реални доходи там, шофьорите дават за бензин 4.37% от среднодневния си доход.

В световен мащаб цените на бензина са се покачили средно с 6% спрямо първото тримесечие и с 15% при сравнение с второто тримесечие на 2017 г.

Най-скъпо в ЕС е горивото в Норвегия и това при положение, че край бреговете на скандинавската държава се добива нефт. Най-евтино е горивото в държавите, които произвеждат петрол.

В Иран литър бензин А-95 струва 24 евроцента, във Венецуела (37 евроцента), в Саудитска Арабия (47 евроцента) и Русия (62 евроцента).