Отпадат таксите за роуминг в Европейския съюз от днес. Премахването им е истински европейски успех, това съобщиха в обща декларация трите институции на Общността.

В информацията се посочва още, че отсега нататък гражданите, които пътуват в ЕС, ще могат да се обаждат, да пращат съобщения и да общуват през мобилните си устройства на цените, които заплащат у дома.

През последните 10 години нашите институции работиха усилено съвместно, за да поправят тази пазарна неефективност. Чрез тясно сътрудничество ЕС постигна конкретни положителни резултати за европейските граждани. 

Как да пресметнем колко интернет можем да ползваме в роуминг 

 

Евтин роуминг в ЕС ще има, но с много условия 

 

Може ли евтиният роуминг да ни излезе скъпо

 

Горди сме, че ЕС сложи край на високите цени за роуминг и сме благодарни на всички, които показаха решителност да се преборят с всички предизвикателства по пътя към целта, се казва още в декларацията.

В съобщението се посочва и че премахването на таксите за роуминг е в основата на цифровия единен пазар на ЕС и е нова стъпка към изграждането на единно и устойчиво европейско цифрово общество, достъпно за всички наши граждани.

Точна информация за настъпващите промени могат да бъдат намерени и на интернет страницата на Комисията на регулиране на съобщенията.

Там потребителите могат да получат конкретни съвети, за ползването на услугата зад граница. Освен това могат да задават въпроси и да подават сигнали.